Kertészet

Év végéig biztosan kapható magyar paprika

Egyre kevesebb külföldi paprika érkezik az országba, mivel a gazdálkodók az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően tovább el tudják látni magyar áruval a vásárlókat. Az idén az időjárás is kedvezett a hajtató kertészeteknek, az enyhe ősz után csak a jövő hétre várt lehűlés vethet véget a szezonnak.

Létrehozva:

|

A hosszúra nyúlt nyárnak és az enyhe ősznek köszönhetően a megszokottnál is tovább tudták ellátni a gazdálkodók hazai termelésű paprikával a piacot. Sokan még most is szedik a hidegfóliákból a termést, a jövő héten azonban lehűlés várható, így a szezon is véget érhet. – Vannak, akik már befejezték a szedést, a legtöbb termelő azonban addig kivár, amíg a külső hőmérséklet nem csökken mínusz három fok alá. Addig ugyanis fagymentesen tudják tartani a növényeket – mondta a Magyar Nemzetnek Ledó Ferenc.

fotó: pixabay.com

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke jelezte, az idén jó szezont zárnak a hajtatott paprikával foglalkozó kertészetek, a mintegy 1500 hektáros termőterületről a tavalyihoz hasonló, 180-185 ezer tonnás mennyiséget takaríthattak be.

A kígyóuborka piaca is kiegyensúlyozott volt az idén. Az újonnan megépült üvegházakban folyó termesztés rövid időre túltelítette a piacot, így néhány hétig az árak is mélypontra kerültek, de Ledó Ferenc szerint a kínálati oldal a jövőben rendeződni fog.

Az idén felkészületlenül érte a gazdálkodókat, hogy az újonnan épült üvegházakból hirtelen kikerülő nagyobb mennyiséget nem tudta azonnal felvenni a magyar piac. A jövőben erre készülve megtalálják majd azokat a csatornákat, amelyeken keresztül külföldön tudják értékesíteni a többletet.

– Kényszerhelyzetben voltak a termelők, a vidékfejlesztési forrásokból megvalósuló beruházások ugyanis csak késve készültek el. S akik nem akarták, hogy egy nyáron üresen álljon az üvegházuk, kígyóuborkát ültettek bele – mutatott rá a szakember.

Paradicsomból is több termett az elmúlt évekhez képest, ami szintén az új létesítmények termelésbe állításának köszönhető. A FruitVeb adatai szerint az idén összességében 120-125 ezer tonna paradicsom kerülhetett ki az üvegházakból. A mennyiség a következő években vélhetően tovább nő, hiszen 2021-ig csaknem 140 hektárnyi új üvegház készül el, amelyek zömében paradicsomot termesztenek majd a kertészetek.

A boltokban november végéig még zömmel magyar áruval találkozhattak a vásárlók. A terméktanács elnöke megjegyezte, április elejétől paprikából és paradicsomból is önellátók vagyunk, csupán egy-két százaléknyi mennyiség kerül be külföldről, az is inkább csak a kínálat színesítését szolgálja.

Decembertől március végéig mindkét zöldségből importra szorulunk, ennek mennyisége azonban csökkent az elmúlt években.

Korábban a téli időszakban 10-12 ezer tonna paprika érkezett a külpiacokról, ez a mennyiség ma hat-hét ezer tonnára tehető. Paradicsomból évente 10-12 ezer tonnát importálunk.

Külpiaci kitettségünk lassan enyhül, s bár néhányan elkezdtek mesterséges fény mellett egész évben paradicsomot termeszteni, az innen kikerülő mennyiség egyelőre nem meghatározó.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook