Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Eltűnőben a makói vöröshagyma?

Eltűnőben a hazai boltokból a magyar vöröshagyma – kongatja a vészharangot egy mezőgazdasági szakportál. A termelési kedv csakugyan visszaszorulóban van, ezt tapasztaltuk az egykori hagymavárosban is.

– Nagyjából stimmel – erősítette meg lapunknak a hazai hagymatermesztés helyzetét bemutató cikk állításait Kádár József, a makói székhelyű Csanád és Térsége Gazdakör elnöke. Eltűnhet a hazai boltokból a magyar hagyma, illetve ömlik az import áru az országba. Kádár vöröshagymát nem termel, fokhagymát viszont igen. Azt mondta, már ez utóbbiból is eltűnőben vannak a magyar fajták, a vöröshagymánál ugyanez pedig már meg is történt. Az ok, hogy elmaradt a hazai fajtanemesítés, nem követtük a nyugaton bevált technológiákat. A termesztés leépülését pedig az éghajlat változása, az öntözésben való elmaradás okozza.

fotó: pixabay.com

Magyarországot leírták

A cikk megállapította, 2021-ben egész Európában komoly problémákat okozott az időjárás a vöröshagyma-termesztésben, ugyanakkor megjegyezték, Hollandiában jelentősen, 11 százalékkal nőtt a vöröshagyma termőterülete. Ez az európai ország adja a vöröshagyma globális kereskedelmének egy­ötödét, India után a világ második legnagyobb exportőre. A komoly hagymatermesztéssel rendelkező uniós országok között megemlítették még Spanyolországot, Franciaországot, Németországot és Lengyelországot, ám Magyarországról ebben a körben nem esett szó.

Csak magának termel

Mindezt megerősítette a makói Fekete János is, aki korábban Aranyhagyma-díjat kapott, mostanra viszont már piacra egyáltalán nem termeszt vöröshagymát, csak magának. Mint mondta, a városban és környékén összesen nincs tíz hektár hagymaföld. 

– Üresek a raktárak. A magyar vöröshagyma termésátlaga nem versenyképes, veszteséget termel és a makói fajta magasabb beltartalmi értéke sem érdekes a piacon. Nagy, egybefüggő, jól öntözhető termőterületre, jól termő fajtákra lenne szükség ahhoz, hogy megérje a hagymázás – magyarázta.

Csak Makón több volt

A portál azt írta, az ország vöröshagymatermése az utóbbi öt évben 39–62 ezer tonna között mozgott. A tavaszi fagyok és a csapadékhiány miatt az idei termés várhatóan mindössze 40 ezer tonna lesz, átlagos minőségben, de a hazainál jóval olcsóbb import vöröshagyma problémát jelenthet. Az ország vöröshagymaexportja éves szinten nem jelentős, 1-2 ezer tonna kerül külföldre. Kádár József lapunknak megjegyezte, valaha csak Makón több ezer tonna került a vagonokba évente, és a városban komplett feldolgozóipar épült a hagymára.

agrotrend.hu / delmagyar.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés