Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Átlagos lehet az idei zöldségtermés

Átlagos évre számít tavalyhoz hasonlóan az idén is a zöldségtermesztésben a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) a jelenlegi körülményeket figyelembe véve, ugyanakkor a következő két-három hónap még jelentősen befolyásolhatja a mennyiségeket.

Az idén 80-83 ezer hektáron termesztenek zöldséget szabadföldön, hajtatott zöldségeket pedig 3500 hektáron. A gazdák évente 1600-1800 tonna zöldséget takarítanak be. A frisspiaci paprika, paradicsom, kígyóuborka termelése 90 százalékban fedett térben (üvegház, fólia) történik, ezért e növényfajokra kevésbé van hatással az idõjárás – mondta a FruitVeB elnöke az MTI-nek.

fotó: pxhere.com

Ledó Ferenc kifejtette: a kimondottan feldolgozásra termelt fontosabb kultúrák közül a zöldborsó betakarítása július közepén befejezõdött, termõterülete idén a tavalyihoz képest 10 százalékkal, 16-17 ezer hektárra csökkent, ugyanakkor javult a termésátlaga, amely a becslések szerint hektáronként 5-5,2 tonna.

Mostanában kezdõdött meg a csemegekukorica betakarítása, a másodvetésekkel a termõterület mintegy 33 ezer hektár. Tavaly 510 ezer tonnát takarítottak be.

Ipari paradicsomot 1600-1700 hektáron ültettetek idén, a betakarítás kezdete valószínûleg augusztus közepére tolódik – ismertette az elnök, aki szerint rendkívül kedvezõ idõjárásnak kell lennie ahhoz, hogy a tavalyi 120 ezer tonnás eredmény megismétlõdhessen, mivel az eddigi nem kedvezett a fejlõdésnek, amelyet a sok csapadék miatt betegségek akadályoznak.

Ledó Ferenc elmondta: a hideg problémát okozott a konzervuborka fejlõdésében is, amelyet a becslések szerint 500-550 hektáron ültettek. A kultúra szedése június végén kezdõdik, tavaly 11 ezer tonnát tett ki a termés.

Az aszály, illetve a sok csapadék ellenére is biztatónak látja a hagymafélék idei helyzetét, sõt a tavalyi 65 ezer tonnánál akár több vöröshagymafélét is betakaríthatnak a gazdák. Az áttelelõ vöröshagyma betakarítása már megkezdõdött. Az ezer hektár körüli területrõl az idén is 6,5-7 ezer tonna fokhagyma-termés várható, azonban a gombafertõzés miatt oda kell figyelni a tárolásukra.

fotó: pixabay.com

A szakmaközi szervezet elnöke kedvezõnek ítéli a gyökérzöldségek állományát is, de hozzátette, hogy az októberi betakarításig még változhat a kép. Tavaly 154 500 tonna gyökérzöldséget – sárgarépát, petrezselymet, paszternákot, zellert és céklát – takarítottak be 3850 hektárról.

Tovább csökkent az étkezési paprika termesztési területe, immár 600 hektár alatt van, a fûszerpaprikát pedig 1800-2000 hektáron termesztik. Az eddigi hûvös, csapadékos idõ nem kedvezett a növények fejlõdésének. Sok területen található baktériumos, gombás megbetegedés, helyenként komolyabb vírusfertõzés is van. Kedvezõ nyár esetén is csak közepes termés várható, tavaly 18 ezer tonna étkezési paprika termett és 19 ezer tonna volt a fûszerpaprika betakarított mennyisége.

Közepes évet zártak idén a spárgatermelõk, 1600-1700 hektárról 6 ezer tonnát takaríthattak be. A koronavírus-járvány miatt adódtak munkaerõgondok, a közepes hozamokat pedig az árak kompenzálták – jegyezte meg az elnök.

Ledó Ferenc egyik zöldségfajtánál sem számít idén drasztikus árváltozásra a tavalyi évhez képest, azonban a heti árakban kisebb-nagyobb kilengések megtörténhetnek.

A legtöbb termesztett gyümölcsfajtát tavasszal nagyon súlyos fagykárok érték, ezért a gyümölcstermés idén lényegesen kevesebb lesz, mint tavaly – jegyezte meg.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés