Kertészet

A szerkezetátalakítás nem csak a szőlőtermő ültetvényeknél jelenik meg

Az új támogatási rendszer elősegíti a borkínálat és a fogyasztói igények összehangolását is. A gazdák ebben az évben két ütemben pályázhatnak szerkezetátalakításra. Hektáronként 2,5-4 millió forintot kaphatnak a sikeresen pályázók a szőlőültetvények szerkezetátalakítási támogatására, amelyre összesen 45 millió euró áll rendelkezésre a következő három borpiaci évben.

Létrehozva:

|

Az első ütemben február végéig lehet pályázni a szőlőültetvények szerkezetátalakítási támogatására, majd november 2. és 30. között ismét beadhatók kérelmek.

A 45 millió eurós forrás a 2017/2018-as, a 2018/2019-es és a 2019/2020-as borpiaci évekre szól, de nem egyenlő részekre bontva. Az egyes pénzügyi évekre kifizethető keretösszegeket a földművelésügyi miniszter döntése alapján a Magyar Államkincstár hirdeti ki. A támogatás mértéke a különböző ültetvénytelepítési műveletek átlagos költségeinek – a rendelet mellékletében meghatározott költségátalányok alapján számolt – 40 vagy 50 százaléka, amelyet utófinanszírozásban kaphatnak meg a pontozásos értékelés alapján sikeresen pályázók.

A legkisebb támogatható terület 0,2 hektár, a támogatásra a terület használója jogosult.

A jelenlegi kérelembenyújtási időszakban a fajtaváltás és az áttelepítés támogatható, a novemberiben az előbbiek mellett támrendszerek felújítása is

mondta a Világgazdaságnak Hajdu Zoltán, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) szakmaközi részlegvezetője.

A támrendszer-felújítás csak a magasabb minőségű ültetvényeknél, kizárólag új anyagok felhasználásakor támogatható. Nem adható szerkezetátalakítási támogatás területnövelésre, erre a célra a Vidékfejlesztési programban meghirdetett 4 milliárd forintos új borszőlőtelepítési támogatásra lehet pályázni.

A támogatással megújított terület az elmúlt években 2500-3000 hektár volt. A szőlész-borász szakmai önkormányzat reméli, hogy e mutató a jövőben is hasonlóan alakul, de kérdés, hogy a szőlőtermelők ténylegesen milyen műveletekre készülnek a saját egyéni tervük alapján. Sok múlik azon, hogy a korszerűsítéshez milyen szaporítóanyagot használnak, milyen ültetvényszerkezetet alakítanak ki, és milyen lejtésű területen történik a telepítés, hiszen az 1/2018. (II. 1.) FM-rendelet értelmében ez is befolyásolja az elérhető támogatás összegét.

fotó:Pixabay

Hajdu Zoltán szerint az azért sejthető, hogy a szőlőtermelők igyekeznek az 50 százalékos intenzitás mellett igénybe venni a támogatást. Az igazolt költségtételek esetében a költségátalányok 50 százaléka akkor jár, ha a támogatott tevékenység megfelel a vonatkozó borvidéki tervnek, illetve a 2018. novemberi benyújtási időszaktól a borvidéki tervek helyébe lépő, a borok földrajzi árujelző rendszeréhez igazodó szerkezetátalakítási tervek valamelyikének. Ha a szőlőtermelő úgy dönt, hogy figyelmen kívül hagyja a borvidéki, illetve a szerkezetátalakítási terveket, a költségátalányok 40 százaléka lehet a dotáció.

A februári támogatási kérelmek akkor felelnek meg a szerkezetátalakítási tervnek, ha a szőlőtermelő projektje az adott borvidéki tervhez illeszkedő fajtákat, művelési módokat és egyéb művelési előírásokat tartalmaz. Ezt váltja le a novemberi benyújtási időszakban a termékleírások rendszere, ami viszont már nem borvidéki szintű rendszer lesz

– mondta a HNT szakmaközi részlegvezetője.

A termékleírás a különböző földrajzi árujelzővel rendelkező, tehát az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű, illetve az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű borokhoz kapcsolódik. A termékleírásokból már következik, hogy az adott ültetvénynek milyen követelményeknek kell megfelelnie.

Míg a borvidéki terv erősen lokális jellegű szabályozóelem, a földrajzi árujelző bővebb, mert egy része több borvidékre is kiterjed. Hajdu Zoltán szerint így kinyílik, illetve egységesedik is a rendszer, többen tudnak igazodni a termékleírásokhoz, továbbá a szerkezetátalakítás nemcsak a szőlőtermő ültetvényeknél, hanem a bortermelés szintjén is megjelenik.

fotó:123rf

A HNT-ben bíznak abban, hogy az új támogatási rendszer ezzel elősegíti a borkínálat és a fogyasztói igények összehangolását is. A februári igénylés kereteit meghatározó borvidéki tervek ismertek, a novemberi kérelembenyújtásnál lényeges szerkezetátalakítási tervek kidolgozása pedig folyamatban van, és a tervek szerint májusra már nyilvánosak lesznek.

A támogatás a szőlőtermelők átmeneti bevételkiesését is ellentételezi, mert ha egy termő ültetvényt kivágnak, és a helyére újat telepítenek, akkor az első három szüret kiesik. A rendeletben az ültetvénytelepítésre mennyiségi és minőségi szempontok alapján elvégzett műveletektől függően hektáronként 2,5-4 millió forint lehet a támogatás. A HNT információi szerint a benyújtási időszak február 15-i megnyitása óta már több száz kérelem érkezett a Magyar Államkincstárhoz.

agrotrend.hu / vg.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook