Kertészet

Lengyelország: a moldáv import nyomja le a hazai szilva árát

Létrehozva:

|

 

Sokáig igen jó árakon lehetett értékesíteni a szilvát a lengyel piacokon, de ennek a moldáv dömping szeptember elején véget vetett.

Bár szeptember elején a szilva felvásárolt mennyisége nem nőtt jelentősen, az utóbbi napokban drámai mértékben és folyamatosan csökkennek az árak – írta cikkében a FruitVeB.

Forrás: FruitVeB

A Sad24 lengyel szakportál a Grójec régió termelői csoportjainak visszajelzései alapján állította össze az alábbiakban látható grafikont, amely július végétől, a Kalipso fajta megjelenésétől kezdődik. Itt az első 6 hétben még 2,67 PLN/kg (220 Ft/kg) körül alakult a felvásárlási átlagár, igaz, a Cacanska Lepotica legjelentősebb tételei általában 2 PLN/kg (165 Ft/kg) körüli áron cseréltek gazdát.

A 3,3 PLN/kg (272 Ft/kg) körüli árcsúcsot augusztus-szeptember fordulóján érte el a piac, azóta azonban jól látható, radikális a visszaesés.

Forrás: FruitVeB

Piaci elemzők szerint ennek egyértelmű oka a moldáv szilva behozatala, amely egyrészt nagy mennyiségben árasztja el a nagybani piacokat, másrészt egyes szupermarketekbe is utat talál. Jelenleg 2,2-2,3 PLN/kg (180-190 Ft/kg) között alakul az átlagár, ami 30%-os csökkenés jelent a hónap elejéhez képest, de vannak információk ennél lényegesen alacsonyabb árajánlatokról.

Augusztus utolsó napjaiban a kései, nagy gyümölcsű fajták elsőként piacra lépő tételeinek ára még 5 PLN/kg (410 Ft/kg) körül alakult, ami folyamatosan emelkedett volna, ha nem érkezik meg az olcsó import.

agrotrend.hu/ FruitVeB

Hirdetés

Fókuszban

Facebook