Kertészet

Paradicsomszüret 2023: jó termés és biztos piac

Létrehozva:

|

Emelkedett az átvételi ár, ideális volt az egész szezon során az időjárás, ami ráadásul most a betakarítást is segíti. A tavalyihoz képest két-háromszor nagyobb a termés, a beltartalmi értéke pedig kimagasló. Ilyen adottságokkal kezdődött és folytatódik is a paradicsom betakarítása. Ennek nem csak a termelők örülhetnek, hanem a fogyasztók is, hiszen idén bőséges lesz a kínálat a friss magyar paradicsomból a boltokban, a piacokon, vagyis egészen a tél beköszöntéig önellátó belőle az ország. Friss helyzetkép következik a paradicsom minőségéről, mennyiségéről és a szüret állapotáról.

Roszik Attila György növénytermesztő – habár elégedett, de megemlítette azt is, hogy a növényvédelem és az öntözés elengedhetetlen volt ahhoz, hogy valóban jó legyen a termés. Nagy volt a küzdelem a mezei pocokkal, amely nem csak a paradicsomnál, hanem más növényeknél is károsított, így a zöldborsóban és a zöldbabban. Összességében húsz százalékos volt a költségnövekedés úgy, hogy az állam elengedte az öntözési költség díját, de ennek ellenére nem kellett annyit öntözniük, minta tavaly, tehát ez is csökkentette a kiadásokat. A paradicsomnak biztos piaca van: sűrítőüzemben dolgozzák fel leggyakrabban és utána saját termékként forgalmazzák. A nemrég indult szezon elején már biztosan kijelenthető, hogy száz százalékban betakarítható a terület Békés vármegyében és jó átvételi árakat kínáltak a termelőknek. A többi konzervipari növényhez hasonlóan az öntözött területeken termelt zöldségféléknek biztos a felvevő piaca.

– Évek óta ezt szerettük volna elérni, hogy legyen vége az időjárás okozta kiszolgáltatottságnak és teremtsük meg az öntözéssel a biztos termést – fűzte hozzá Roszik Attila György.

Fotó: 1195798 / Pixabay

„Idén is jó termésre számítanak az ipari paradicsomtermesztéssel foglalkozó gazdálkodók. Az ágazat elmúlt években elért sikereit jól példázza, hogy a hazánkban megtermelt és feldolgozott termékek nem csak a hazai boltok polcain, hanem Európa számos országában megtalálhatóak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitveB) közös prognózisa szerint idén mintegy 100 ezer tonnányi paradicsomot takaríthatnak be a termelők”.

Az elmúlt évek számos kihívás elé állították a hazai termelőket, ennek ellenére az ipari paradicsom azon kevés zöldségkultúrák közé sorolható, amely sikeresen zárhatta az elmúlt éveket. A területalapú támogatások szerint a múlt évben 1417 hektáron, az idén pedig 1465 hektáron folyik ipari paradicsomtermesztés az országban. A területek legnagyobb arányban Békés- és Bács vármegyében találhatóak, Szarvas környékén pedig kifejezett termelői koncentráció tapasztalható. a betakarítás ebben az évben a tervezettnél később, augusztus második felében indult, s várhatóan október elejéig is eltarthat.

Az elmúlt két év csapadékszegény időjárása miatt fokozott önzésre volt szükség az ültetvényeken, az aszály ellenére ugyanakkor az ipari paradicsomnak kedvező meleg időjárásnak köszönhetően összességében jó minőségű és Brix-értékű paradicsomot takaríthattak be a termelők. Az idén is hasonlóan jó terméssel számolnak a gazdálkodók. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) előrejelzése szerint mintegy 100 ezer tonna körüli mennyiséget takaríthatnak be a termelők.

A tényleges mennyiségre és a minőségre nagy hatása lesz a betakarítás alatti időjárásának. A csapadákos nyár következtében fokozott védekezésre volt szükség fitoftórás betegség ellen, amely ellen eddig sikeresen védekeztek a termelők, de a következő időszak időjárási körülményei még meghatározóak lehetnek. Az ősz végi csapadékos időjárás akár komoly minőségi romlást, termésveszteséget is okozhat.

Az itthon megtermelt szabadföldi paradicsom 100 százaléka a hazai feldolgozókba kerül, emellett a szomszédos országokból – Romániából és Szerbiából – is kerül alapanyag a gyárakba.  A legnagyobb piaci szereplő körülbelül 1060 hektárnyi hazai paradicsom feldolgozásáért felel, ahogyan a fennmaradó területekről betakarított paradicsomot is hazai feldolgozók hasznosítják. A korszerű gondolás beszállítás miatt a betakarítás és a feldolgozás folyamatos ütemben tud megvalósulni, ami a termelőknek és a beszállítóknak is kedvező. A hazai paradicsomból a ketchuptól kezdve a különböző sűrítményekig számos termék készül, amelyek nemcsak a hazai piacon találhatók meg, a gyártók a környező európai országokat is ellátják.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu – Kommunikáció

Hirdetés

Fókuszban

Facebook