Kertészet

Balatoni szüret: jó termés várható

Létrehozva:

|

 

Gyümölcsösség, üdeség, frissesség. Ezekkel a jelzőkkel bátran lehet illetni a fiatalság boraként is emlegetett csabagyöngyét, amelynek szedésével két hete elkezdődött a Dél-Balatonnál a szüret. Ordacsehiben például a friss illatos fajtából készült bor már augusztus végén a boltok polcain lehet.

A szőlős gazdáknak nem volt könnyű dolguk, a sok csapadék miatt a lisztharmat és a peronoszpóra is támadt, így szinte folyamatosan permetezni kellett, amely jelentős plusz költséggel járt. Mindeközben a szőlő felvásárlási ára a tavalyi szinten maradt – olvasható a novenyvedoszer.hu cikkében.

Tavaly napra pontosan ugyanakkor kezdődött minden, mint idén, viszont az idei év több nehézséget hozott. Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. vezetője erről úgy nyilatkozott, hogy a két-három naponta érkezett felhőszakadás után megjelent a fertőzés is, ezért a zöld munkákat követte a sorok aljának a kaszálása, majd a permetezés. -Aki ezeket nem végezte el, annak komoly problémája lesz a peronoszpórával, vagy a szürke rothadással.

A szüret közeledtével oda kellett figyelni a vegyszerekre, hogy az élelmezés egészségügyi határidejük mikor jár le.

Most már nagyon szigorú ennek az eljárási rendje, a nyomon követhetősége – nem véletlenül alkalmazzák a permetezési naplót -emlékeztetett Tavaszi József.

Fotó: novenyvedoszer.hu

A peronoszpóra és a lisztharmat után most már a botritisz is megjelent. Ha pedig nem megfelelő a védekezés, akár az egész termés is odaveszhet. Ráadásul a szinte folyamatos permetezés rengeteg plusz költséget rótt a szőlősgazdákra.

A nehézségek ellenére is kiváló balatoni borok születnek majd, elsőként a csabagyöngye kerülhet a palackba.

Az illatos fajtákkal, az irsai olivérrel és a muscat ottonellel folytatódik a szüret, hamarosan pedig az új szőlőfeldolgozóban is megkezdődhet a munka, ahol a leszedéstől számított öt percen belül a garatban van a termés. Újdonsága a fejlesztésnek, hogy a szőlőt már előre hűtötten viszi be a présrendszerbe és így minden jó tulajdonságát sikerül megtartani.

A feldolgozó ráadásul hosszabb távon a szőlősgazdák kiszolgáltatottságát is csökkentheti, hiszen nem kell majd olcsón eladni a termést, hanem akár mustként, vagy borként is lehet majd értékesíteni – ez különösen fontos akkor, amikor a felvásárlási árak a nehézségek ellenére sem emelkednek.

A Dél-Balatonnál a szőlő felvásárlási ára nagyjából száz forint körül mozog. Idén a növényvédelem volt a legkardinálisabb kérdés a Balaton északi partján is, ahol a sok csapadék okozta kihívás mellett úgy tűnik, jó lesz az idei termés.

agrotrend.hu/ Növényvédőszer.hu

 

Hirdetés

Fókuszban

Facebook