Kertészet

Az Irsai Olivér lehet az idei szüret nagy nyertese

Létrehozva:

|

 

A szőlő művelése és értékesítése soránel kell gondolkodnia a termelőnek, hogy milyen fajtáravan szükség – ez határozza meg leginkább a nyereségességet.

A novenyvedoszer.hu cikkéből kiderül, az Irsai Olivérre nagyigény mutatkozik, ugyanis sokan szeretnének belőle vásárolni, mert sok oldalúan felhasználható: van, aki pezsgőt készít belőle, mások bort, vagy pálinkát. Termelői szempontbólnézve sokáig stagnáltak a szőlőárak, ami remélhetőleg a jövőben fokozatosan emelkedik.

Ennek lesznek áldozatai, mert bizonyos fajták – amelyek nem kelendők a piacon -, azok kihullanak.

Ilyenek a vörös fajták, mert kevés vörösbor fogy a polcokról, ezért tele vannak a pincék és inkább fehér bort fogyasztunk.

Ebből a megközelítésből szerencsés helyzetben van a Balatonboglári Borvidék, ahol javában zajlik a szüret ésjelenleg az irsait szedik. A termés jónak mondható, ám az idei időjárási viszonyok miatt sokat kellett növényvédelemre költeni, ami jelentősen megemeli a termelés költségeit. Nem nevezhető klasszikus szüretnek az, ami a Viticoop Kft. több száz hektárján történik, ugyanis kombájn szedi a szőlőt.

Fotó: novenyvedoszer.hu

 Tóth Dániel, a kft. ügyvezető igazgatója ennek részleteiről a portálnak azt mondta, hogy a kombájn bogyózottan szedi le a szőlőt, vagyis csak a bogyót rázza le, s azt a szállító szalagon és bogyózón keresztül juttatja a tartályba, ami után bekerül a borászatba.

„A hatékonyság a fajtától is függ, hogy mennyire szedhető, milyen az érettségi állapot, ezért ha minden rendben van és a szőlő fejlettsége jó, akkor a napi tíz hektárt az új telepítésű ültetvényekben a fém támrendszer mellett kivitelezhető” – teszi hozzá a szakember.

A hűvös időjárás és az eső előhozott olyan gombafertőzéseket, amelyeket időben kellett kezelni, ezért fontos volt a szerkiválasztás, a megfelelő időpont a kezeléshez. Ahhoz, hogy jó legyen az idei évjárat, magas költségekkel kellett számolni.

Negyven-ötven százalékos növekedés történt a tavalyi évhez képest. Például amíg tavaly öt-hat fordulóra volt szükség, addig most a kilencen is túl vannak bogláron.

A kft-hez 200 hektár kék szőlő ültetvény tartozik, ebből valószínűleg rozé alapanyag lesz, tehát kicsit korábban kell majd szüretelni Tóth Dániel szerint.

A termésmennyiség függvénye, hogy kiderüljön: megéri-e szőlőt művelni? Termelői oldalról nézve aki képes kétszáz mázsát szüretelni egy hektárról, annak pozitív lehet a mérlege.

Az idősebb ültetvényeken gazdálkodók, ha nem figyeltek oda a növényvédelemre, nekik mínuszos lesz az évjáratuk.

Ilyen területek is bőven vannak Balatonbogláron.

agrotrend.hu/novenyvedoszer.hu

Hirdetés

Fókuszban

Facebook