Állattenyésztés

Újra érdemes sertést tenyészteni egész Európában

Létrehozva:

|

Nem lehet panasza a sertés felvásárlási árakra a tenyésztőknek, ráadásul a termények betakarításai is jól sikerültek, ezért bátran kijelenthető, hogy önköltség felett lehet értékesíteni a sertést. Pénzre váltva ez azt jelenti, hogy száz forintos megtakarítása van a sertéstenyésztőknek minden egyes kilogramm után – írják a Növényvédőszer.hu .

A sertéspestis miatt egész Európában lecsökkent az állatállomány. Nagyon sokan megijedtek, amikor látták a valóságban is, hogy mi ennek a hatása és a következménye, vagyis mennyi állatot kellett a kényszer vágás során elpusztítani. A termelők úgy érezték, hogy ezt lehetetlenség átvészelni, ezért sokan felszámolták az állományt és nem telepítettek újat.

Az elővigyázatosságnak és a gyors megelőző intézkedésnek köszönhetően sok országban nem jelent meg a vírus a házi állományokban. Az értékesítési lehetőség ennek ellenére nagyon lecsökkent, kevés vágóhíd maradt meg, ezért annyi sertést tartanak ma már a gazdák, amennyi a saját fogyasztásra elegendő. A mostani sertéspestises esetek szerencsére elenyészőek ahhoz, hogy befolyásolják a disznóhús árát.

„Az idei év nyertesei lehetnek a fentiekből kiindulva a hazai sertéstartók. Az EU-ban ugyanis jelentősen növekedett a sertés felvásárlási ára, ami ráadásul végig vonulhat a termékpályán is, különösen az árstop megszűnése után. Mindez a bolti árakban további emelkedést hozhat, azonban az ágazat helyzete végre egyértelműen javulhat”.

Vírus, aszály, energiaválság: ezek mindegyike rákényszerítette a gazdálkodókat, hogy csökkentsék az állományt, vagy rosszabb esetben felszámolják azokat. Ennek a következményei most látszódnak, mert a fejlesztésekhez újabb források és beruházások kellenek, valamint alapanyagot kell beszerezni. Európában is pozitív elmozdulás tapasztalható a sertésárakban, de a tavalyi és az azt megelőző év rendkívül megterhelő volt az ágazat számára.

Fitos Gábor, a Sertéstartók és Sertéstenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója erre az időszakra úgy emlékszik vissza, hogy rendkívül alacsony volt az értékesítési ár és nagyon magas a költségek növekedése a takarmányáraktól kezdve a munkabérekig bezárólag. Emiatt sok tenyésztő hagyott fel a tevékenységével, de végül elérkezett az idei év, amikor rendeződni kezdett a piac, vagyis jelentősen növekedtek az értékesítési árak.

– Most 2,3 euró a felvásárlási ár. A korábbi költségnövekedést ezt az ármozgás kompenzálta, de sok sertéstartó idén még a drágán vásárolt takarmányból etette az állatait, tehát végre eljött az idő, hogy további veszteséget már ne termeljenek. Ezeket ráadásul pótolni is kellett. Az ágazat újra jövedelmező, és próbálja behozni azokat a kiesett veszteségeket, amelyeket az elmúlt egy-két évben elszenvedett. Ami jó a tenyésztőknek, az nem biztos, hogy öröm a feldolgozóknak, hiszen ezt nem tudják feltétlenül érvényesíteni a fogyasztók felé, de a sertéstartóknak ez az év jövedelmező lehet – összegezte Fitos Gábor.

2022 tavaszától jelentős növekedés indult el a vágósertések árában, amely a mai napig tart: az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a vágósertés termelői ára 900 forint körüli szinten mozog, ami a duplája a háború előtti szintnek, de a 2022 februárjától egészen mostanáig a sertéscombot is már 1700 forintért tudják beszerezni a kiskereskedők szemben a tavaly februári, 900 forint körüli árral.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu – Kommunikáció

Hirdetés

Fókuszban

Facebook