Állattenyésztés

Gazdálkodás

Terjed az afrikai sertéspestis Lengyelországban és Ukrajnában

A Lengyelországban tapasztalt legújabb sertéspestis-kitörés nagy valószínűséggel az illegális sertésszállításokra vezethető vissza. Ukrajnában, a magyar határ térségében szintén jelentkezett a megbetegedés – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Létrehozva:

|

Tizenötször állapított meg új afrikai sertéspestis-kitörést (ASP) házi sertésállományokban a lengyel állategészségügyi hatóság ez év júniusa óta. Új esetet nemcsak már fertőzött, hanem a betegségtől eddig mentes területeken is találtak. Előbbinél a járvány fenntartásában és a házi sertések közé behurcolásában egyaránt szerepe van a fertőzött vaddisznó állománynak és a felelőtlen állattartói magatartásnak. Az ASP ismételt terjedése és az elmúlt időszak egyéb járványos megbetegedései (mint például a bőrcsomósodás-kór) miatt augusztusban rendkívüli uniós ülést is tartottak. Az értekezleten a lengyel állategészségügyi hatóság képviselője az illegális sertésszállításokat nevezte meg a kitörések fő okaként. Valamennyi eset ugyanis egyetlen kereskedőhöz vezethető vissza, aki egy regionális vásárban értékesített jelölés nélküli, ismeretlen származású malacokat. A hatóság az érintett tenyészeteket felszámolta, a védőintézkedéseket megtette.

A Lengyelországban történtek ismét rámutatnak az illegális sertésforgalmazás szerepére a betegség terjedésében és a szállítások ellenőrzésének fontosságára. Az olcsó, ismeretlen származású, dokumentáció nélküli állományokkal könnyen behurcolhatják az országba a járványt, ami komoly kockázatot jelent a sertéságazat számára. A betegség ellen vakcinázni nem lehet, akár egyetlen fertőzött állatnál is a teljes állományt le kell ölni és területi korlátozásokat kell bevezetni. Mindez komoly közvetlen gazdasági kárt okoz a sertéstartóknak. Továbbá a betegség esetleges megjelenése az ország mentes státuszának és az exportlehetőségeknek az elvesztését is jelentheti. Lengyelországtól nem messze, Észtországban szintén újabb vaddisznó és házi sertés eseteket jelentettek, eddig nem érintett területekről. A betegség Ukrajnában is jelen van, a legközelebbi ismert járványkitörés mintegy 230 km-re történt a magyar határtól. Az ASP legfrissebb információiról itt lehet tájékozódni: http://portal.nebih.gov.hu/-/legfrissebb-tudnivalok-az-afrikai-sertespestis-elofordulasarol

 

agrotrend.hu / NÉBIH

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook