Állattenyésztés

Gazdálkodás

Ötéves mélyponton az EU sertéshús termelése

Az Európai Unió sertéshús termelésének becsült értéke júniusban 1,78 millió tonnára, illetve júliusra 1,66 millió tonnára tehető, ami éves szinten 5,7, illetve 8,4 százalékos csökkenést jelent. Az Euromeatnews által közölt írás szerint ezzel az EU-27 becsült (január és július közötti) termelése 12,95 millió tonnát ért el, ami 2017 óta a legalacsonyabb mennyiség.

A hat kulcsfontosságú termelő ország esetében az éves adatok csak Spanyolországban mutatnak éves szinten növekedés, mindössze 0,2 százalékot, írta a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

Németországban 2022-ben 10,1 százalékkal esett vissza a termelés. Lengyelországban és Dániában is jelentős visszaesés volt tapasztalható, 9,2, illetve 4 százalékos csökkenés. Franciaország és Hollandia egyaránt 1,5 százalék körüli csökkenést mutatott.

Fotó: wikimedia

Az alacsonyabb termelést az alacsonyabb vágásszámok okozták. A júniusi és júliusi vágási számok becsült száma 19,23 millió, illetve 18,13 millió egyed, ami 5,2, illetve 7,8 százalékos éves csökkenést jelent. Valószínűleg ennek a visszaesésnek egy része az Európa-szerte és az északi féltekén ebben a két hónapban tapasztalt hőhullámoknak köszönhető. Ezzel a becslések szerint ajanuártól júliusig az EU-27-ben 137,91 millió egyedre becsülték a sertésvágást, ami az elmúlt öt év legalacsonyabb vágásszáma.

agrotrend.hu / MÁSZ

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés