Állattenyésztés

Gazdálkodás

Globális problémákat oldana meg rovarokkal öt tehetséges magyar fiatal, azaz a Grinsect

Növekvő népesség, fehérje hiány? A rovarok választ nyújthatnak.

A modern társadalom számos globális problémával néz szembe napi szinten. Ha a mostani ütemben növekszik tovább a Föld népessége, akkor körülbelül harminc év múlva hetven százalékkal több élelmiszer előállítására lesz szükség. Míg a világ egyik pontján élelmiszerhiány miatt szenvednek az emberek, addig a fejlett társadalomban a FAO adatai szerint a megtermelt élelmiszerek közel egyharmadát elpazaroljuk, kidobjuk.  


fotó: Grinsect

Ezen problémákra mutatott rá és keresett átütő megoldást a Grinsect, az ország egyik legfrissebb agrár startupja. A csapat öt elhivatott és innovatív huszonévesből áll, akik saját területükön már számos tapasztalatot szereztek. A startupot  takarmányozási mérnök, agrármérnök, gépészmérnök, marketinges és közgazdász alkotják, s egytől-egyig hisznek abban, a rovarszármazékok takarmányozási, később pedig élelmiszeripari felhasználásában rejlik a jövő.


fotó: Design Terminal

A Design Terminal és NAK közös hackathonjának második helyén végeztek, a csapat a fekete katonalégy lárvájának automatizált tenyésztésére kínál innovatív és környezettudatos megoldást. Nem titkolt missziójuk, hogy országszerte elérhetővé tegyék az otthoni és a termelői szintű rovartenyésztést takarmányozási vagy élelmiszeripari felhasználásra.

A Grinsect a katonalégy automatizált tenyésztését üzemében teljesen fenntartható módon valósítja meg, hiszen

ezeket a hasznos rovarokat élelmiszer és takarmányipari szerves melléktermékekkel táplálják, így alacsony ökológiai lábnyom mellett állítanak elő fehérjét.

Ez a biokonverziós folyamat kis helyen, intenzív gazdálkodási körülmények között is végezhető, így nem kell erdőket kivágni, új területeket művelés alá vonni. A rovarok tenyésztése kevés vizet igényel, könnyen szabályozható, a mindenkori igényeknek megfelelően tudják csökkenteni, növelni a termelést, pont annyit állítanak elő, amennyire valóban szükség van.


fotó: Grinsect

A Grinsect jelenleg az automatizált kisüzemi gyártás kiépítésén dolgozik, és rövid távú céljuk, hogy webshopjuk elindításával országszerte bárki hozzáférjen olyan rovar alapú termékekhez, mint:

  • élő vagy szárított lárva
  • fekete katonalégy báb
  • prémium minőségű rovarfehérje és olaj

Elszántságukat tükrözi, hogy emellett már pilot programjukhoz is keresik partnereiket:

2019 augusztusában indul a Grinsect 5 hónapos pilot programja, mely keretében a felhasználók takarmányozásra, vagy takarmány/kisállateledel készítési célra vehetik igénybe a fekete katonalégyből készült rovarliszt terméket a piaci ár töredékéért.

A program célja, hogy a gyártók/állattartók kipróbálhassák, tesztelhessék a rovarfehérje hatásait saját termékeikben, vagy saját gazdaságukban, ezzel elsőkézből nyernek tapasztalatot annak pozitív hatásairól.

A Grinsect eddigi mérései alapján a rovarliszt már kis mennyiségben is látványos eredményeket produkál: a húsminőség javul, gyorsabb súlygyarapodás, a súlyban tapasztalható szórás csökken, immunerősítő hatású.

További céljuk egy közös tudásbázis építése, mely a pilotban résztvevők tapasztalatain, mérésein, leírásain alapul. Így a résztvevők számára a többi résztvevő által mért eredmények és a Grinsect által végzett kutatások is elérhetővé válnak, ezáltal a témában széleskörű, tapasztalatokon alapuló ismeretanyagra tehetnek szert.

A program során a felhasználással, használhatósággal kapcsolatos szakmai, jogszabályi kérdésekben a Grinsect ingyenes szakmai tanácsadást nyújt,

a programban való részvételt elsősorban petfood-, haltakarmány-, szárnyastakarmánygyártók, illetve hal- és szárnyasfarmok számára javasolt, de szívesen látnak más területeken tevékenykedőket, akár élelmiszeripari kísérletezőket is.

A programra jelentkezni ide kattintva lehet.


fotó: Grinsect

Mik azok a fekete katonalegyek, melyeket a Grinsect a projektje középpontjába állított?

A Földön élő több, mint egymillió rovarfajból nagyjából 2000 ehetőt tartanak nyilván. Mind közül az egyik legérdekesebb a Fekete katonalégy (Hermetia illucens), ami egy egyenlítői éghajlaton őshonos, gyors fejlődésű, tiszavirág életű, nem invazív, más fehérjeforrásoknál lényegesen alacsonyabb ökológiai lábnyommal rendelkező faj.

44%-os nyersfehérje tartalommal, rendkívül jó esszenciális aminosav összetétellel, és alacsony kitin tartalommal rendelkezik,

hasznosságát pedig fokozza, hogy a lárva fejlődése során szinte bármilyen szerves hulladékot képes magas minőségű fehérjévé konvertálni, így alkotva meg az organikus hulladék újrahasznosításának fenntartható modelljét.

A fekete katonalégy lárvája számos módon feldolgozható, és kiváló fehérjeforrás lehet baromfi, hal és prémes állatok számára.

A Grinsect project nyomonkövethető a Grinsect facebook oldalán, illetve hamarosan induló honlapjukon.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés