Állattenyésztés

Gazdálkodás

Fertőző sertéspestis gócpont a magyar határ mellett

Romániában az elmúlt héten 15 újabb afrikai sertéspestis fertőző gócpontot fedeztek fel a hatóságok, ebből kettő-kettő a román–magyar határ mellett levő Bihar és Szatmár megyében található – közölte pénteken a román élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi szakhatóság.

Létrehozva:

|

Romániában összesen 243 aktív gócpontot tartanak számon; mintegy 27 megye 147 települése érintett – írta meg az infostart. További 13 megyében csak a vaddisznóknál fedezték fel a betegséget. A szakhatóság szerint eddig több mint 15 ezer gazdát kárpótoltak összesen 441 millió lej (91 millió euró) értékben. Az elmúlt héten 44 gócpontot számoltak fel a hatóságok.

Az afrikai sertéspestis romániai jelenlétét először 2017. július 31-én mutatták ki.

A romániai sertéshústermelők egyesülete szerint az elmúlt két évben az afrikai sertéspestis összesen mintegy 2 milliárd euró kárt okozott. Romániában több mint 540 ezer állatot pusztítottak el a betegség terjedésének megfékezése érdekében. A termelők közvetlenül 1 milliárd euró kárt szenvedtek, amihez hozzáadódik további 1 milliárd euró, mint a külkereskedelmi mérleghiányban jegyzett veszteségként.

Fotó: pixabay.com

A Ziarul Financiar gazdasági újság által közölt adatok szerint tavaly Romániában 3,9 millió állat képezte a sertésállományt. A belföldi fogyasztás 30 százalékát tudták biztosítani a belföldi tenyésztéséből, Bukarest a legtöbb sertéshúst Németországból importálja.

Magyarországon is terjed, de nem a haszonállatok között

Újabb magyarországi megyékben jelent meg az afrikai sertéspestis, de eddig csak vaddisznók betegedtek meg, házisertések nem – tájékoztatta az InfoRádiót a napokban az országos főállatorvos. Bognár Lajos hozzátette: most a vaddisznó-állomány gyérítése és az állatartó telepek járványvédelmi szabályainak szigorú betartása a legfontosabb feladat.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes, a sertéshús biztonságosan fogyasztható.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook