Állattenyésztés
Gazdálkodás
A magyar hal minőségét védjegy garantálja
A védjegyet az a termék szerezheti meg, ami megfelel a feltételeknek.
Új védjegyet vezet be a Földművelésügyi Minisztérium (FM), illetve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet a magyar hal minőségének garantálására – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón pénteken, Budapesten.
Fazekas Sándor kiemelte, hogy Minőségi magyar hal tanúsító védjegynek köszönhetően
a fogyasztók könnyen megkülönböztethetik a magyar minőségű halat más halféleségektől, haltermékektől, különösen a tengeri halaktól.
A miniszter ismertette: a védjegyet a terméklánc bármely szereplője megszerezheti felmenő rendszerben, ha megfelel a feltételeknek. A tanúsítványt élő halra, valamint feldolgozottnak nem minősülő haltermékekre, így halhúsra lehet használni, halkonzervre még nem,
a termelésnek és feldolgozásnak Magyarországon kell történnie, amelyhez a szaktárca technológiai kritériumokat ír elő
– sorolta.
Hozzátette, hogy a minőségi kritériumok
- pontyra,
- afrikai harcsára,
- fogassüllőre,
- és pisztrángra lettek meghatározva.
Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke kiemelte, hogy a védjegynek köszönhetően a fogyasztók biztonsággal vásárolhatnak alacsony zsirtartalmú, iszapmentes, kitűnő ízű magyar halat.
Mintegy 18 ezer tonnával Magyarország lett a második legnagyobb pontytermelő Európában az idén, afrikai harcsából pedig az ország közel 4 ezer tonnát állít elő, amely listavezető európai szinten.
fotó:MTI
Az ország bruttó haltermelése mintegy 22 ezer tonna, amellyel a magyarországi akvakultúra jelentős tekintélyt vívott ki magának az unió édesvízi halászati piacán – közölte a szervezet elnöke. Magyarországon mintegy 2,5 ezer ember foglalkozik halgazdálkodással, és mintegy 385 cég tógazdálkodással.
Kitért arra is, hogy
a Magyar halgazdálkodási operatív programban (Mahop) 16,5 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre fejlesztésre, rekonstrukcióra és intenzív akvakultúrás telepek létrehozására.
Németh István elmondta, a haltermelési ágazat éves árbevétele 12,5-13 milliárd forint, a jövedelemtermelő képessége alacsony, 4 százalék körüli. A magyarországi évi halfogyasztás fejenként 6,0-6,5 kilogramm, ami jelentősen elmarad az uniós 23 kilogramm körüli átlagtól. Hozzátette, a magyar haltenyésztők jelentős mennyiséget – évente mintegy 3,5 ezer tonnát – exportálnak Lengyelországba, Csehországba, Ausztriába, Romániába.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy januártól 15-18 százalékkal csökkenhetnek a halárak az általános forgalmai adó (áfa) mérséklésének köszönhetően, illetve, hogy a parlament
a vízkészleti járulékot hektáronként 25 ezer köbméterben díjmentessé tette, amely nagy lendületet adhat az ágazat további fejlődésének.
Amennyiben ez a rendeletmódosítás nem következett volna be, az ágazatnak egymilliárd forintnyi vízkészlet használati járulékot kellett volna fizetni – mondta.
agrotrend.hu / MTI