Fórián Zoltán

Szerző

Miért kell magyar tej a romániai tejiparnak?

Évtizedek óta szállítjuk a nyerstejet a határainkon túlra, de keveset tudunk ezekről a piacokról. Ezen, és a jövő héten ezért a romániai és az olaszországi tejipar háza tájáról hozok pillanatképeket. Hiába tartja a szakma szégyenfoltnak a tej nyersen történő kivitelét, az továbbra is igencsak racionális. Még a koronavírus járvány legzűrösebb időszakában is csak napokra állt le ez a piac. A szállítói kapcsolatok tartósak, a rendszer stabil.

Jelentős arányt képvisel

A magyar nyerstej kivitele 2011-es csúcsa óta trendszerűen csökken. Arányait tekintve azonban továbbra is jelentős, hiszen tavaly a termelés 17,3 százaléka volt. Foglalkoznunk kell tehát azzal, hogy hová kerül a tej jelenleg, és hogy mit tartogat a jövő. Beépült a hazai piacba, az export nélkül felborulna az amúgy sem stabil egyensúly. Az árkülönbség a belföldi és az exportárak között erős hullámzást mutat. Most éppen csaknem megegyeznek.

forrás: NAIK AKI

Románia a legnagyobb partner

Teljes mezőgazdasági kivitelünkben ugyan továbbra is Németország, de a nyerstejben keleti szomszédunk a legnagyobb vevőnk. Aránya tavaly csaknem 40 százalékosra emelkedett. Az olaszokkal együtt pedig majd kétharmadát képviselik nyerstej exportunknak.

Nyerstej export két legnagyobb partnerünk felé, ezer tonna

forrás: KSH

Románia tejszektora

Exportunk alapja az, hogy Romániában a tejtermelés továbbra is igen elaprózódott (a farmok 95 %-a tíznél kevesebb állatot tart, az állomány 74 %-át) a felvásárlás aránya igen alacsony. Alig negyedét vásárolják fel a termelt mintegy 4,0 millió tonna tejnek a feldolgozók. A sok kisebb üzem minőségi paraméterei alacsonyak és ingadozók. A Wageningeni Egyetem szakértői idén, egy erről szóló kutatás során a modern gazdálkodással kapcsolatos felkészültség, tudás hiányában azonosították a romániai tejszektor problémáinak gyökerét.

 

Néhány beszédes adat:

  • 604 ezer tejtermelő;

  • 1,13 millió tehén;

  • átlagos állomány 2,4 tehén/farm;

  • a magas támogatottság ellenére csökkenő tejtermelés;

  • hozamok tekintetében messze az EU-sor végén állnak (3,3 t/tehén);

  • tartósan növekvő alapanyagimport (2020. első 5 hónap +40%);

  • tartósan növekvő tejtermékimport;

  • tartósan, bár a korábbi évek viharos bezárási hulláma után lassuló ütemben zsugorodó tejipar.

A tejhozamok alakulása a tagállamokban (t/tehén)

A romániai és magyarországi tej felvásárlási árak állandó versenyben vannak „az EU legalacsonyabb árai” díjért. Ez is közrejátszik abban, hogy igen stabil, hosszú távú szállítói kapcsolatok alakultak ki a két ország között. Amit a gyenge forint időről-időre megerősít a tejtermelőink részéről, hiszen euróban számolnak el. A fenti árkülönbség ábra erről pontos képet ad.

Forrás: DG Agri

Mindezek fényében nem csodálkozunk azon, hogy egyre nagyobb arányban növekszik mind a nyerstej, mind a tejtermékek importja Romániában. A fizetőképesség ugyanis a miénknél gyorsabb ütemben emelkedett az elmúlt években. A kereslet tehát tartósan emelkedik, a tejtermelés viszont nem. Nem is beszélve az elképesztően alacsony felvásárlási arányról, ami elgondolkodtatja azokat a külföldi befektetőket, akik a piacbővülésre alapozva befektettek a romániai tejiparba, jellemzően az EU csatlakozás idején.

Zsugorodó tejipar

A legfrissebb hírek szerint a Lactalis e hónapban bezárja két kelet-romániai üzemét. Az elmúlt években a romániai tejfeldolgozók több mint harmada zárt be. Még mintegy 120 üzem működik, de számuk tovább csökken. Az érdekesség kedvéért említem, hogy ezt a folyamatot az orosz embargó gyorsította fel, amikor egy sor onnan kiszorult ország a romániai piacra (is!) borította feleslegét. A csatlakozás előtt Romániában 423 jelentősebb tejfeldolgozó működött.

A nemzetközi befektetők közül tejüzemei vannak Romániában például a német Hochlandnak, a már említett francia Lactalisnak és a Danonenak, a holland Frieslandnak, a görög Olympusnak.

A tejtermékimportban Németország és Lengyelország után mi állunk még a dobogón, együtt kétharmados aránnyal. Értékben az import 15-18 százaléka nyerstej. A legnagyobb tétel a sajt, ami több felét adja a bevitelnek.

Románia tejtermékimportja és exportja, millió euró

Forrás: DG AGri

A címben feltett kérdésre a válasz tehát az, hogy azért, mert a hazai termelésből nem tud a tejipar elegendő minőségi tejet felvásárolni. Ez a helyzet pedig rendkívül tartósan áll fenn. Románia nyugati részében több feldolgozó is magyarországi alapanyagra építi működését. Ez annak ellenére is egy perspektivikus lehetőség szállítóink számára, hogy az ottani nyerstejárak is alacsonyak.

Az alábbi középtávú előrejelzések idén készültek. Láthatóan, nem várható áttörés, amelyik feldolgozó minőségi alapanyagot akar, az importálni fog ezután is.

Tejhozam és tehénállomány előrejelzés Románia, ezer liter/tehén, ezer egyed

Forrás: Wageningen Uni

Félreértés ne essék! A romániai tejtermékpiac a magas otthoni termelés ellenére fejlett, hiszen a nagy nemzetközi kereskedelmi láncok tartják a kezükben. A fogyasztás a fizetőképességgel együtt emelkedik, amiből mi nem csak a nyersanyag, hanem a feldolgozott termékek szintjén is komolyan kivesszük részünket.

 

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés