Gazdálkodás

AKI: több műtrágya és kevesebb növényvédőszer

Létrehozva:

|

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) közzétette mezőgazdasági inputok anyagok 2023. IV–VI. havi, azaz második negyedéves forgalmának adatait.

Eszerint: a mezőgazdasági inputok 2023. IV–VI. havi forgalmában az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 20 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz, írta a Növényvédőszer.hu. Az értékesítési átlagárak az idei második negyedévben tovább mérséklődtek az első negyedévhez hasonlóan, így a műtrágyák iránti kereslet valamelyest nőtt.

Az összegzés emlékeztet: az elmúlt három évben a műtrágyapiacon komoly ellátási gondok merültek fel a világjárvány, a gyártás bizonyos ideig való felfüggesztése, az energiahordozók, elsősorban a földgáz világpiaci árának nagymértékű emelkedése (a termelésre gyakorolt befolyása), illetve egyes termékek esetében az importfüggőség miatt. A fent említett okok, illetve az EU szabályozása következtében a növényi és állati eredetű tápanyagok várhatón jelentős alternatívát képeznek majd a talajélet fenntartásában, valamint jelentős szerep várhat a különböző biostimulátorokra, talajoltó készítményekre is. Ezek a készítmények azonban nagyobb biztonsággal állnak majd a gazdák rendelkezésére.

A tárgyidőszaki árak az előző év ugyanazon időszakához képest a kálium-klorid kivételével jóval alacsonyabbak voltak. Akadt olyan termék, amelynek az ára a tavalyi szintnek közel a felére mérséklődött (például: ilyen volt a mészammon-salétrom). A legnagyobb volumen-visszaesést a szuperfoszfát könyvelhette el (a tizedére esett vissza a kereslete). Ezzel szemben a mészammon-salétrom forgalma 25 százalékkal, a Nitrosol, DAM-é 10 százalékkal, míg a karbamidé majdnem a két és félszeresére emelkedett.

Az ammónium-nitrát és a karbamid iránti kereslet aránya 2022 második negyedévében egy a kettőhöz (1:2) volt, amely a tárgyidőszakban 1:10-re módosult. A legnagyobb kereslet mennyiségileg továbbra is a mészammon-salétrom (MAS) és a Nitrosol, DAM iránt volt a megfigyelt időszakban. Az idei év második negyedéves értékesítésének 89 százalékát ez utóbbi a két termék adta.

A növényvédőszerek esetében a 2023. IV–VI. havi adatok alapján megállapítható, hogy a megfigyelt termékekből 6 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. A gombaölők értékesített mennyisége 14 százalékkal nőtt 2022 második negyedévéhez mérten a csapadékosabb tavaszi időjárás következtében. Ezzel szemben a rovarölők forgalma nem változott, míg a gyomirtóké 16 százalékkal csökkent. A gombaölők közül Falcon Proból adták el a legtöbbet, a rovarölőknél Force 1,5 G-ből, míg a gyomirtóknál Laudisból. A korábban említett peszticidek végeztek a tavalyi második negyedévében is az első három helyen az értékesített volumen alapján. Ez a három termék tette ki az összes értékesítés 47 százalékát a tárgyidőszakban.

A vizsgált termékek értékesítési átlagára egy-két termék kivételével egyaránt nőtt (+4–48 százalékkal) a tárgyidőszakban az előző év második negyedévéhez képest. A Fozát 480 ára 40 százalékkal, míg a Roundup Megaé 12 százalékkal esett vissza. A legnagyobb mértékben a Wing P ára, míg a legkisebb mértékben a Mospilan 20 SG-é emelkedett – tartalmazza az AKI összefoglaló elemzése. 

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu

Hirdetés

Fókuszban

Facebook