Hírek

Egységben az Európai gazdák

Betelt a gazdáknál a pohár Európa-szerte. Nagyon nehéz éveken vannak túl az európai mezőgazdasági termelők és a helyzet nem akar tartósan enyhülni. Sőt, a makrogazdasági és globális politikai játszmákkal úgy tűnik, még reménytelenebbé teszik a helyzetüket. A gazdatüntetések fő kiváltói az EU Bizottsága és egyes tagállamok globalista kormánya által erőltetett zöldítés, az ukrán vámmentes import, az unión belüli mezőgazdasági termelés leépítése és kiszervezése harmadik országokba, valamint a támogatások csökkentése.

Forrás: pixnio.com

Az elmúlt hónapokban Európa számos országában arról szólnak a hírek, hogy tüntetnek a gazdák, traktorjaikkal utakat, fontos csomópontokat és kikötőket zárnak el. Az EU-csúcstalálkozó alatt Brüsszelbe vonultak a gazdák az Európai Parlament elé. Véleménynyilvánításuk jeleként tojásokat dobáltak, dudáltak és tüzet gyújtottak. A demonstrálók nyitottak a párbeszédre, számos dolgot felpanaszolnak a döntéshozóknak a nem megfelelő környezetvédelmi szabályozástól a túlzott bürokrácián át egészen addig, hogy sokan már nem tudnak megélni a szakmájukból. A kormányok számos eszközzel próbálták megfékezni az élelmiszerárak emelkedését, ami sok esetben a termelői árakat is csökkentette. Az Eurostat adatai szerint a termelői árak 2022-ben voltak a legmagasabban, azóta lejtmenetben vannak. Ezenkívül sok olyan nehézség van, amivel egy-egy országban a rossz kormányzás miatt kell a termelőknek megküzdeniük.

2022 és 2023 harmadik negyedéve között átlagosan 9 százalékkal esett az árszint, miközben a gazdák költségei tetemesen nőttek.

Elégtelenek az EU védőintézkedései

Lengyelországban a gazdák elsősorban a piacot elárasztó ukrán termékek ellen tiltakoznak. Szeretnék, ha a keletről érkező gabonára is ugyanolyan szabályozás vonatkozna, mint az ő terményeikre. Úgy tűnik, mindez süket fülekre talált, hiszen március 20-án az EU-tagállamok vezetői megállapodtak, hogy az EU Bizottsága újabb egy évvel meghosszabbítja a 2022 óta folyamatosan nyújtott vámmentességet úgy, hogy a zabot, a tojást, a baromfi húst és a cukrot felveszi azon termékek listájára, amelyekre védőintézkedések vonatkoznak, ezzel szeretnék megakadályozni, hogy az olcsó ukrán import elárassza az EU piacait. A búza és az árpa nem került fel erre a listára. A rendelet szerint vészfékmechanizmus lép életbe a baromfi hús, a tojás, a cukor, a zab, a kukorica, a hántolt gabonából készült dara és a méz esetében. Erre az intézkedésre akkor kerül sor, amikor ezen termékek importmennyisége meghaladja a 2022. és 2023. év átlagában beszállított mennyiséget. A gazdák ezt nem tartják elégségesnek, mivel éppen ebben a két évben ugrott meg az ukrán import az EU-tagállamokba.

Marad mindenhol a gázolaj adókedvezménye

A francia, a német és a görög kormány is visszavonta az üzemanyag-támogatások csökkentésére vonatkozó tervét. Bár az intézkedés nem került le a napirendről, a kabinet az eredeti tervet úgy módosította, hogy a támogatások csökkentését fokozatosan, három évre elosztva hajtja végre. Ugyanakkor a gazdálkodók többsége továbbra is a teljes visszavonást követeli. A francia kormány kijelentette: fő céljuk egyszerűsíteni és javítani a gazdálkodók mindennapi életét és a munkájuk végzésének módját.

Bár a gazdálkodók követeléseinek csak kis része teljesült, de annyit elértek, hogy sikerült megváltoztatniuk a politika hozzáállását az agráriumhoz.

Az EU Bizottsága gazdabarát intézkedéseket hirdetett

Brüsszelben aggódva figyelik a fejleményeket, mert a tüntetések miatt sokakban EU-ellenesség alakulhat ki, ami érzékeny téma lehet a júniusi európa parlamenti (EP) választásokon. Bár Ursula von der Leyen támogatja, hogy 2050-re elérjük a nettó nulla károsanyag-kibocsátást, több oldalról is nyomás alatt van, hogy mégis enyhítsenek a zöld jogszabályokon. A Termelőtől a fogyasztóig stratégiája hatalmas területet fed le, ahol nagy különbségek – és gyakran ellentétek – vannak az igények között az ellátási lánc minden pontján. A 2040-ig szóló éghajlati ütemtervben lényegesen enyhítették a mezőgazdasági kibocsátásra vonatkozó célkitűzéseket, és visszavonták a növényvédő szerek használatának csökkentéséről szóló törvényt. Az Európai Bizottság felmentést ajánlott fel az uniós gazdálkodóknak azon kötelezettség alól, hogy földjük 7 százalékát parlagon kell tartaniuk, miközben lehetővé tett e számukra a kapcsolódó támogatási kifizetések megtartását.

 

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés