profimagazin

Technika

VIDEÓ- Rába 300 & K701 közös munkában.

A RÁBA-Steiger 250 a Rába Magyar Vagon- és Gépgyárban az amerikai Steiger cég (Cougar II típus) licence alapján gyártott, 250 lóerős, nagy teljesítményű, összkerékmeghajtású traktor. 1979-ben váltotta le a 245 lóerős sorozatot. Nagy vonóerejénél fogva elsősorban

Létrehozva:

|

A RÁBA-Steiger 250 a Rába Magyar Vagon- és Gépgyárban az amerikai Steiger cég (Cougar II típus) licence alapján gyártott, 250 lóerős, nagy teljesítményű, összkerékmeghajtású traktor. 1979-ben váltotta le a 245 lóerős sorozatot. Nagy vonóerejénél fogva elsősorban nagy tömegű talajművelő gépelemek (nehéztárcsa, eke) üzemeltetésére alkalmas. Laza talajon is tud dolgozni, mert akár 8 kereket is rá lehet szerelni, csökkentve a talajnyomást. Alapvető hiányossága, hogy összkerékhajtása olyan szerkezeti megoldású, hogy nincsen benne sem központi, sem tengelyenkénti differenciálzár, ezért már egy kerék kipörgése esetén is hamar elássa magát.

A Kirovets K701-es elődjét, a K700-ast 1962-ben – kettő év tervezés után – kezdték el gyártani a Szentpétervári gyárban. Az első évben mindössze 50 darabot gyártottak, és bár a Kirovets-et a legtöbben mezőgazdasági gépként ismerik, valójában eredeti célja nagytömegű rakéták hordozása volt.

Az oroszok meglátták a gépben a mezőgazdasági lehetőségeket, így 1967-től már nem csak a hadsereg számára értékesítették a traktorokat, hanem átlag polgárok is megvásárolhatták, 1968-tól pedig már exportálták is.

Ahogy teltek az évek a hatalmas traktor egyre népszerűbb lett köszönhetően brutális erejének és a hozzá kapható rengeteg tartozéknak.

1972-ben megjelent a K701-es, melyen nem csak külső ráncfelvarrást végeztek, hanem a teljes hajtáslácot megújították. Az új traktor hamar nagy sikert aratott európa szerte, és ezzel együtt természetesen jöttek a becenevek, mint az „orosz szörnyeteg”, „keleti szörnyeteg”, vagy mint a „szovjet óriás”. Talán semmi nem árulkodik jobban a gép elképesztő erejéről, mint a becenevei.

Az óriási gépet sikereinek köszönhetően még egészen 2002-ig gyártották, bár idő kőzben megjelent egy még erősebb típus a K701M, mely már 300 lóerővel büszkélkedhetett.

VIDEÓ – Rába 300 & K701közös munkában.

 

 

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook