profimagazin

Technika

Tűzifa előkészí­tése, hasogatás? Többé nem probléma!

Fával fűteni nem egyszerű, de legalábbis nem ötperces munka. A tűzifa előkészítése, a hasogatás pedig elkerülhetetlen folyamat. Létezik azonban egy gép, a rönkhasító, ami könnyebbé, gyorsabbá teszi a procedúrát. Kiváltva ezzel az emberi, kézi munkaerőt. Ebben a bejegyzésben a hasítógépek előnyeit, fajtáit mutatjuk be, avagy hogyan, miért és mi alapján érdemes kiválasztani a különböző típusokat.

Létrehozva:

|

Mire jó a rönkhasító?

Rönkhasító, fahasító, hasítógép. Többféle megnevezéssel is találkozhatunk a piacon, ezek mindegyike azonban ugyanazt a szerszámot jelenti. Ahogyan neve is sugallja, egy rönkhasító a kissé körülményes és nehéz, fejszés megoldást váltja ki. A hasogatás ugyanis szükséges, amikor az új rönkök még nedvesek. A kisebb darabokra vágott, megszáradt rönkökkel már lehet tüzelni. Egy ilyen fahasítóval pedig lényegesen könnyebb lesz dolgozni, hiszen a hidraulikus elven működő gépek több tonnás nyomást is ki tudnak fejteni.

Egy rönkhasító gép lényege tehát az, hogy ne kézzel vágjuk a fát, hanem csak helyezzük be a gépbe, hogy az egy pillanat alatt szétvágja. Segítségével pedig akár gyújtóst is készíthetünk.

Nemcsak egyszerűbb, gyorsabb lesz tőle a munka, hanem biztonságosabb is amellett, hogy egészségre gyakorolt negatív hatásokkal (pl. hátfájás) sem jár. Az emberi tényező kiváltása tehát hosszú távon rengeteg előnnyel jár. Típusait tekintve azonban többfélét is megkülönböztetünk, ezért nem mindegy, mikor és milyen esetben melyik gépet választjuk.

Rönkhasító típusok: melyik a legjobb?

A rönkhasítók között találhatunk hagyományos, benzinmotoros típusokat, de egyre népszerűbbek az újabb, elektromos gépek is. Utóbbi eszközök előnyei közé tartozik, hogy sokkal csendesebbek, és a benzin tárolása miatt sem kell törni a fejünket.

Ugyanígy lehet választani alkalmazás alapján. Otthoni és ipari felhasználásra egyaránt találhatunk speciális, professzionális munkaeszközöket. Utóbbi esetben azonban már nem

feltétlenül az elektromos fajták jelentik a legjobb megoldást, hanem a benzinesek által érhető el a megfelelő teljesítmény.

Amennyiben valaki alkalmi használatra, például a hidegben, télen szeretne hatékony megoldást, érdemes a vízszintes hasítógépek közül választania. Ezek a gépek szerkezeti felépítésüknek köszönhetően nagyobb munkaasztalokon is jól alkalmazhatók. A használathoz pedig nincs szükség a hasítani kívánt faanyag felállítására. A függőleges típusok a nagyobb, nedvesebb, csomós rönkök ellen nyújtanak kiváló alternatívát. Rendszeres hasogatásra is alkalmasak.

Az tehát, hogy melyik a legjobb hasítógép, mindig az adott körülményektől függ. Minden esetben mérjük fel a terepet, a rönkök átmérőjét, hosszúságát. Minél nagyobbak, szélesebbek, annál nehezebb gépekre is lesz szükségünk. Egyszerűbb körülmények között azonban egy kisebb hasítógép is elegendő szolgálatot tehet.

Összességében elmondható, hogy minél nagyobb a hasító erő, annál hatékonyabb az adott gép. Igaz, ezek nagyobb hálózati teljesítményt is követelnek, a nagyobb motorteljesítmény ugyanis nagyobb áramfelvétellel jár. Egy ilyen gép kicsit drágább, mint az egyszerűbb típusok, viszont indokolt esetben sokkal jobban megéri. A hálózati feszültség megállapítása pedig azért is fontos, mert egy háromfázisú áramellátás nem minden háztartásban elérhető.

Hasítógép vásárlása megbízható helyről

Bármilyen rönkhasító mellett is döntesz, érdemes megbízható webáruházból vásárolni. A Zákány Szerszámház kínálatában minőségi gyártók termékeit, és a legjobb márkákat találod meg. A termékekről részletes leírást is találhatsz. Egy modern szerszám a legújabb biztonsági előírásoknak is megfelel, illetve nagy teljesítményű elektromos motorral, hosszú élettartammal bír.

Amennyiben kérdésed merül fel a használattal, vagy a hasítógépek használatával kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot. Kollégáink készséggel állnak rendelkezésre, akiktől a garanciával, rendeléssel és átvétellel kapcsolatban is kérdezhetsz.

Zákány Szerszámház

(X)

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook