profimagazin

Nem átlagos

Horsch Cultro 3TC késes henger gyorsteszt-  AGRITECHNICA 2019 újdonság. – A cikk a Profi Magazin 2020/1. számában jelent meg.

A Horsch az Agritechnica kiállításon mutatta be először a kukorica- és a repcetarlón található növényi maradványok, valamint a köztes növények aprítására szolgáló „Cultro TC” késes hengert. Ősszel már kipróbálhattuk a 3 m-es függesztett változatot kukorica tarlón. Itt olvashatják a benyomásainkat.

Az új Cultro 3TC henger 20 km/h feletti haladási sebesség mellett lehetővé teszi a kukoricatarlók lendületes művelését. De a „gyors” nem jelenti automatikusan azt, hogy „alapos” is… Fotó: Zäh

A 3 vagy 12 m munkaszélességű Cultro TC hengerrel a Horsch egy új duplakéses száraprító hengert kínál a köztes növények darabolására, valamint a repce és a kukoricatarló maradványainak aprítására. Lehetőségünk volt, hogy a Cultro 3TC hengert kipróbáljuk egy kukoricatarlón. Egy eredményt előrebocsátunk: a szármaradványokat a kések nem átvágják, hanem összezúzzák, és közben felszakítják. Ez meggyorsítja a szár rothadását, így a kukoricamoly nem tud beleköltözni – mondja a Horsch. De haladjunk sorban egymás után.

A Cultro 3TC használata során részben ép szárak maradtak vissza, ahogy az itt is látható. Fotó: Zäh

Az 1990-es évekig a kukorica volt nálunk az a kultúrnövény a mezőgazdaságban, amelyet a legkevesebb betegség és kártevő érintett. A fokozott kukoricatermesztés révén, a korlátlan szállítás és a szántás nélküli mezőgazdaság fokozott középpontba kerülésével a gondtalan éveknek most már vége: ma a délről érkező, már 300 évvel ezelőtt dokumentált Ostrinia nubilalis elnevezésű lepkefaj, amit a köznyelv kukoricamolyként ismer, tömeges elterjedése miatt fontos kártevővé vált a kukorica termesztésében. Aki a lepke ellen mechanikusan szeretne védekezni, annak tudnia kell, hogy a kukoricamoly hernyója a gyökér nyakán és ezzel a szár alsó részében telel át. A hernyó itt egy „beépített fagyvédelemnek” köszönhetően mínusz 20° C hőmérsékletet is viszonylag károsodás nélkül át tud vészelni.

Tehát nem sok értelme van a kemény télben reménykedni. Jobb mulcsozni, ideálisan esetben a tarló betakarítás utáni alapos szántásával kombinálva – erre az eredményre jutott 2014-ben a Környezetvédelmi, Mezőgazdasági és Geológiai Hivatal (LfULG) Szászországban. Ebből kiindulva ma a nagy kukoricatermő területeken a tarló mulcsozása az alapvető feladatok közé tartozik. A tarlómaradványok összezúzása a TLT meghajtású munkagépekkel azonban sok energiát igényel, és az alacsony haladási sebesség miatt viszonylag hosszú ideig tart.

A hengerenként öt szegmensre osztott kések szétzúzzák a kukorica szárát -, de nem vágják át őket. Fotó: Zäh

Itt jön a Horsch által újonnan kifejlesztett Cultro TC a képbe. A két 3 m széles és öt részre osztott, keresztirányban elrendezett késekkel rendelkező hengerét csak a talajjal való érintkezés hajtja meg. Ez energiát takarít meg, így az 1240 kg össztömege ellenére (ebből 400 kg opcionális kiegészítő pótsúly) gyors haladást tesz lehetővé. Valóban nem jelentett problémát számunkra, hogy a tarlón a Horsch által javasolt 20 km/h vagy annál magasabb sebességet elérjünk. A gyors haladás nagy forgási sebességet eredményez a késes hengereknél, ami a gyártó szerint kedvez a kukoricaszár zúzásának.

A tarlón átlósan haladva több szárat zúzott szét a henger. Fotó: Zäh

Ennyit az elméletről. Tesztünk során a Cultro 3TC hengert frontfüggesztéssel agyagos talajon használtuk, ahol a porszáraz talaj viszonylag kemény volt. Az aprítás eredményének ezért a nagy haladási sebességgel kombinálva kiválónak kellett volna lennie. Valójában azonban a hengerek nem vágták át a szárakat, ahogy reméltük, hanem kiválóan szétzúzták, és annak ellenére, hogy a kukorica sorokban hosszirányban haladtunk, ahogy ajánlották, az volt a benyomásunk, hogy egy mulcsozóval végzett munkához képest bőven maradt sértetlen kukoricaszár a tarlón.
A táblavégi fordulóban még 20 cm-es vagy annál hosszabb kukoricaszárakat is találtunk, amelyeket a forgó hengerek nem, vagy csak nagyon kis mértékben zúztak össze.
Nagyobb sikert értünk el azonban, amikor 26 km/h sebességgel átlósan dolgoztunk a kukoricatarlón.

Lehet ugyan vitatkozni azon, hogy mennyi szárnak szabad sértetlennek maradnia, hogy a kukoricamoly tömeges szaporodását megakadályozzuk. Ezért a Horsch vállalattal a benyomásainkról beszélgettünk. Megállapodtunk abban, hogy a Cultro 3TC nem vágással darabolja a kukoricaszárakat, hanem szétzúzza, és felszakítja a szárakat. Ez elegendő a szár gyors bomlásának elindításához. A Horsch is tisztában van azzal, hogy a hengerek nem zúznak szét minden szárat.

A hengereket egy gumi-rugós elem köti össze. A kis henger­átmérő nagy forgási sebességet eredményez. Fotó: Zäh

A gyártó tapasztalata szerint a szárak körülbelül 70%-át legalább egyszer roncsolják a hengerek. De ez is túl kevés. Az Észak-Rajna-Vesztfáliai Mezőgazdasági Kamara szakértői egy teszt keretében azt állapították meg, hogy a 80% alatti szárzúzás nem elegendő.

A Horsch követi ezt a becslést. A gyártó ezért egy kombinációt javasol, amelyben a Cultro 3TC frontfüggesztéssel, és a Joker CT kompakt tárcsás borona pedig hátul dolgozik. Ideális esetben így a szárak több mint 90%-a elegendő mértékben roncsolódik — mondja a Horsch. Mellesleg: ha későn történik a betakarítása, akkor a kukoricamoly már a gyökér nyakán van–ott, ahová a mulcsozó már alig ér el. Ilyen esetekben a tarlóművelő eszközből és szántóföldi kultivátorból, tárcsás boronából álló kombináció a megfelelő választás az LfULG vizsgálata szerint.

A 400 kg-os kiegészítő súlyokkal (opció) a Cultro 3TC súlya 1240 kg. Fotó: Zäh

Összegzés. A könnyen vontatható és kiegészítő súlyokkal ellátott 9600 euróba kerülő frontfüggesztésű Horsch Cultro 3TC henger lehetővé teszi a kukoricatarló lendületes művelését. A kukoricamoly elleni védekezésre a Cultro önálló használatát azonban nem tartjuk elegendőnek. A gyors rothadás elősegítésével nagyobb sikert ígér itt a Horsch által javasolt kombináció a Joker CT kompakt tárcsás boronával.

Szerző: Profi/Martin Zäh

agrotrend.hu – Profi Magazin

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés