profimagazin

Technika

Hatalmas iramban nő a traktorvásárlási kedv

  Mintegy 77 milliárd forint értékben szereztek be új mezőgazdasági gépeket a magyar vállalkozások az idei első fél évben, ami 40 százalékos növekedés éves összevetésben. A legfontosabb mezőgazdasági gépek közé tartozó traktorok és kombájnok piaca is bővü

Létrehozva:

|

 

Mintegy 77 milliárd forint értékben szereztek be új mezőgazdasági gépeket a magyar vállalkozások az idei első fél évben, ami 40 százalékos növekedés éves összevetésben.

A legfontosabb mezőgazdasági gépek közé tartozó traktorok és kombájnok piaca is bővült, az idei első hat hónapban 1387 új traktort adtak el, ami 32 százalékos növekedés éves összevetésben – közölte a Magyar Lí­zingszövetség az MTI-vel az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján. Magajáró rakodónak nevezett gépből 208-at, 68 százalékkal többet adtak el az idei első hat hónapban, mint a tavalyi első fél évben.

Tóth Zoltán, a Magyar Lí­zingszövetség főtitkára a közleményben kifejti: a lí­zingvállalatok kulcsszerepet játszanak a traktorfinanszí­rozásban, számos agrárvállalkozás ugyanis lí­zingkonstrukción keresztül szerzi be ezeket a járműveket.

Az értékesí­tett mezőgazdasági járművek, gépek közel 77 milliárdos beszerzési értékének mintegy 46 százalékát adták a lí­zingkonstrukciók.

A Magyar Lí­zingszövetség adatai szerint a mezőgépek szegmensében a finanszí­rozott érték, vagyis az új kihelyezések összege 35,2 milliárd forintot tett ki, ami 16 százalékos emelkedés egy év alatt.

A főtitkár kiemelte: a 16 százalékos növekedés ezen a piacon azért is figyelemre méltó, mert egy évvel korábban a mezőgép-finanszí­rozásban a jegybank növekedési hitelprogramjához köthető kihelyezések aránya 80 százalékos volt, mí­g ez a program kifutásával, az idén 36 százalékra csökkent. Ez azt mutatja, hogy az agrárcégek a piaci kamatozású lí­zinget jelentős mértékben igénybe veszik – tette hozzá.

Az agrárlí­zing-piac bővülését mutatja az is, hogy a lí­zingszövetség adatai szerint

a mezőgépek esetében a tőkekintlévőség, azaz a teljes finanszí­rozott állomány az első fél év végén meghaladta a 109 milliárd forintot, ez 14 százalékkal több, mint egy évvel korábban, egyben 2009 óta a legmagasabb érték. 

Tóth Zoltán szerint a következő időszakban további stabil növekedés várható az agrárfinanszí­rozásban és ezen belül a lí­zingkonstrukciók népszerűsége is nőhet.

Forrás: agrotrend.hu/MTI 

Hirdetés

Fókuszban

Facebook