profimagazin

Hálózatba kapcsolt, kisebb és hatékonyabb – avagy hogyan néznek ki majd a jövő mezőgazdasági gépei?

(A cikk a Profi Magazin 2020/2. számának Technika rovatában jelent meg.)

2030-ban a gépek másképp néznek majd ki? Megváltoznak a funkcióik? Digitalizálás, önvezetés, hatékonyság, fenntarthatóság, az erőforrások megőrzése – hogyan lehet ezeket a területeket optimálisan összehangolni?

A fenti kérdések megválaszolására a kreatív szektor három vállalata „Circon” néven gyűlt össze, és holisztikus megközelítéssel kidolgozta a „Circon – Mezőgazdaság 2030” esettanulmányt.

A Circon szerint a gabona kombájnok a jövőben így nézhetnek ki. Fotók: Cirkon, Brüse

 

A tangenciális cséplés alapelve már megjelent a Claas kombájnokon CS elnevezéssel. Ezekben a felvázolt gépekben helyet takarít meg. A gabonatartályt BigBag zsákok helyettesítik.

A Circon vízióinak alapja egy önjáró szerkezet, amely rugalmasan felszerelhető munkavégző egységekkel. A járószerkezet szükség szerint két vagy négy művelő nyomon haladhat, és kormányzott hátsó tengelyekkel rendelkezhet.

Mivel a betakarításnál az időjárás miatt a jövőben is érzékeny faktor lesz az idő, a betakarító egységek olyan nagyok maradnak, hogy még egy-egy jármű önállóan is hatékony maradhasson.
Ennek megfelelően egy 5-6 autonóm egységből álló raj válthatja fel a mai csúcskategóriás gabona kombájnokat. A raj csoportmérete szükség szerint változtatható.
A járószerkezet alváza várhatóan csak 2,50 m széles lesz. Így a közúti forgalomra az (önvezető) alkalmasság továbbra is fennáll. A tervezők elképzelései szerint különféle munkagépek helyezhetők el a járószerkezeten, például egy gabona betakarító egység vagy akár egy szögletes bálázó és egy teleszkópos rakodó.

A flotta munka közben: Három arató- cséplőegység, egy bálázó és egy teleszkópos rakodó. Az alap, hogy a járószerkezeten lévő munkaegységek cserélhetők.

A Circon gabonakombájn tangenciális cséplést végez. A tangenciális cséplődobok közvetlenül a vágószerkezet mögött helyezkednek el. A mai kombájnoktól eltérően a jövőbeli gabona kombájn szinte tömörítetlen terményáramlással fog rendelkezni. Ez kímélni fogja a gépet, kevesebb energiát fog felhasználni, és megőrzi a termés minőségét – mivel a kisebb tömörítés kevesebb törött gabonaszemet és magasabb szalmaminőséget jelent. A betakarított termény erre a célra kialakított BigBag zsákokba töltése szintén időt takarít meg. A teli BigBag zsákokat egyszerűen lerakják a területen, és azok pozícióadatait automatikusan továbbítják az autonóm teleszkópos rakodókhoz. Hasonló a helyzet a bálázóval, amelyet szintén egy járószerkezetre helyeznek, és a bálákat önvezető módon készíti.

Így nézhet majd ki a gazdaság vezetőjének okostelefonján vagy táblagépén a képernyő — beleértve az időjárással kapcsolatos figyelmeztetéseket is.

A tanulmány a Circont kevésbé tekinti flottának, inkább egységes mezőgazdasági termelésirányító és kiszolgáló rendszernek. Az összes te­rületi, időjárási, és gépadat, illetve más hasonlók ismeretében a rendszer javaslatokat tehet a flotta leghatékonyabb felhasználására, és intelligensen támogathatja a gazdálkodót. Itt is szerepet játszik a for­mavi­lágot érintő kísérletező kedv: minden funkciócsoportnak megvan a saját színpalettája, amely világos áttekintést nyújt a felhasználó számára, és lehetővé teszi az intuitív vezérlést. A gépadatok mindig kék, míg a táblaadatok narancssárga színűek.

A Circon a kiterjesztett valóság technológiájában látja a jövőt a flotta megfigyelésére és irányítására. Más forgatókönyvek a táblagépeken vagy okos telefonokon keresztül végzett rugalmas megfigyelést és irányítást vetítik előre.

A munkavégző egységeket függőlegesen lehet tárolni, így hely takarítható meg.

A hangzásvilág egészíti ki a rendszert. Újdonság az, hogy a fiktív „Circon” márkanév – akusztikusan felismerhető – lefordítva (itt hallható: http://bit.ly/circonaudio). A speciális, újra felismerhető hangoknak és jelzéseknek nemcsak a márka identitását kell erősíteniük, hanem a megfelelő műveleteket is hangsúlyozniuk kell – például megerősítő vagy figyelmeztető hang.

Hasonlóképpen, minden intézkedést hangjelzéssel nyugtáz a rendszer – ahogy ezt az önjáró gépekből már ismerjük.

A csapatok képviselői: Lia Budde (Budde Design), Sandra Brügmann (HID) és Sebastian Hanfland (Hanfland und Freunde).

Miért jött össze a Circon? A Budde Industrie Design elnevezésű cég a mezőgazdasági mérnökök körében jól ismert és együttműködési partnereivel, a Human Interface Design (felhasználói felületek), valamint a Hanfland und Freunde (audio kialakítás) cégekkel együtt dolgozik, hogy egységes koncepciót és minden érzékszerv által érzékelhető kialakítást hozzon létre.

Az esettanulmány segítségével szeretnék megmutatni egy nagyszabású kialakítással a felhasználó számára létrejövő többletértéket és az új gondolatokat.

Szerző: Profi/Christian Brüse

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés