profimagazin

Technika

A műtrágya megfelelő tárolása és legnagyobb veszélyei

A műtrágya tárolása legalább olyan nagy körültekintést igényel, mint a helyes alkalmazása. Ellenkező esetben ugyanis elveszítheti a minőségét, vagy extrém esetben balesetet, akár mérgezést is okozhat. Mit kell tenni annak érdekében, hogy elkerüljük a veszélyt, és a trágya tárolása szakszerű és biztonságos legyen?  

Létrehozva:

|

A műtrágya mind a gyepápoláshoz, mind pedig a mezőgazdasági termesztéshez nélkülözhetetlen.

Használatát a legtöbb szakember gondosan megtanulja, ám a tárolásával kapcsolatban rengeteg tévhit és pontatlanság kering, amelyeket érdemes egyszer s mindenkorra tisztázni.

Tárolásakor az első és legfontosabb szempont a tároló épület.

Amennyiben maga a tároló rendben van és megfelel a tárolási előírásoknak, akkor a következő veszélyforrást általában a műtrágya mellett tárolt anyagok jelentik.

Emellett gondot okozhat még a szakemberek gondatlansága és figyelmetlensége is, ugyanis a műtrágya veszélyes, mérgező anyagnak számít, amely mellett nagyon fontos betartani bizonyos szabályokat.

Tehát a műtrágya tárolása során a legfontosabb teendők:

  1. Megfelelő tároló épület biztosítása és alkalmazása 
  2. A műtrágya mellett tárolt anyagok szelektálása
  3. A műtrágyával foglalkozó szakemberek megfelelő tájékoztatása, betanítása

Lássuk, mit értünk ezen szabályok alatt a gyakorlatban!

1. Megfelelő tároló épület biztosítása és alkalmazása

Megfelelő tárolás alatt szinte minden esetben a beltéri tárolást értjük.

Ekkor ugyanis jóval kevesebb környezeti inger érheti, mint kint a szabad levegőn. Azonban ez utóbbi tárolási mód nem azért veszélyes, amiért a legtöbb laikus ember hiszi, ugyanis a műtrágya az ipari műanyagokhoz képest jóval kevésbé környezetszennyező – ám jóval mérgezőbb!

Kültéri tárolás esetén éppen ezért kötelező a takarófólia, sőt, egy extra ponyva is erősen ajánlott!

A beltéri használat során maga a raktárépület az, ami a legnagyobb veszélyt jelenti, éppen ezért fontos figyelni arra, hogy a helyiségben megfelelő legyen a szellőzés, ugyanis a műtrágya bizonyos feltételek teljesülése esetén mérgező lehet, ahogy az majd a 3. pontban is olvasható lesz.

Az sem mindegy, hogy hova helyezzük, ugyanis a műtrágya alatti talajnak simának, egyenletesnek és száraznak kell lennie. A műtrágyát raklapokon kell tárolni, ezért egy raklaptároló polcrendszer alkalmazása is szükségszerű.

A nedvesség elkerülése nem csak a talajon, de a levegőben is fontos, ugyanis csomósodást okozhat – ezért fontos, hogy az épület vízálló is legyen.

2. A műtrágya mellett tárolt anyagok szelektálása

A műtrágya égés esetén rendkívül veszélyes kémiai anyagokat ereszthet ki magából, ezért mindenfajta más alapanyagot, eszközt és vegyszert mellőzni kell, ami bármilyen módon is veszélyt jelenthet vagy reakcióba léphet vele.

Természetesen az erősen lúgos anyagok, az üzemanyag és más szerves anyagok is ebbe a kategóriába sorolhatóak, mert gyúlékonyságuk katasztrófához vezethet.

A járműveket – a fel- és lepakoláson kívül – érdemes minél messzebb tartani a tároló épülettől, így elkerülhetőek az üzemanyag- vagy olajszivárgásból fakadó veszélyek. 

A lepakoláskor arra kell figyelni, hogy a műtrágya legalább 1 méterre kerüljön a falaktól, a gerendázattól és az eresztől.

A műtrágya mellett tárolt anyagokon és a tároló épületen kívül amire még nagyon oda kell figyelni, az az emberi tényező.

3. A műtrágyával foglalkozó szakemberek megfelelő tájékoztatása, betanítása

Bár magától értetődőnek tűnik, de fontos elmondani, hogy a műtrágya mellett, vagy annak közelében tilos a dohányzás. 

Az azonban már kevésbé ilyen nyilvánvaló, hogy az evést és az ivást is érdemes kerülni abban az épületben vagy helyiségben, ahol a műtrágya tárolva van – a hővel való találkozásakor ugyanis mérgező gázok szabadulhatnak fel, amelyek minden élőlényre veszélyt jelentenek.

Fontos, hogy lehetőség szerint a mésztől is távol kell tartani, illetve ömlesztett anyagok tárolása esetén is gondos figyelmet kell fordítani az anyagok kompatibilitására.

 

További információ és tájékoztatás

A műtrágya tárolásáról bővebb tájékoztatást is kaphatunk az egyes termékek tárolási és felhasználási útmutatójából.

Amennyiben a terméket megbízható helyről – például egy gazdaboltból – szerezzük be, abban az esetben ezt a tájékoztatást nem csak írásban, de szóban is meg fogjuk kapni.

Internetes vásárlás esetén pedig az online gazdaboltokban telefonos vagy emailes ügyfélszolgálat is elérhető, ahol később, a lepakolás után is elérhetjük majd az illetékeseket, így bármikor kérhetünk segítséget a tárolásra, használatra vonatkozóan.

Hirdetés

Fókuszban

Facebook