Gépesítés

Technika

Szinte művészi szintre fejlesztették a talaj-előkészítést

Szépen szántottak a traktorosok Székkutason.

Létrehozva:

|

Szépen szántottak a traktorosok Székkutason.

Van okunk az optimizmusra, ha az agrárgazdaság eredményeit és a jövő kilátásait tekintjük – mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Székkutason, a VII. Székkutasi Régiós Szántóversenyen.

fotó: promenad.hu

A mezőgazdaság teljesítménye folyamatosan növekszik az időjárás viszontagságaitól függetlenül – hangsúlyozta Nagy István.

Az államtitkár jó hírekkel szolgált az aratásról is. Jelezte, hogy az eddigi tapasztalatok alapján az átlagosnál nagyobb és jobb minőségű gabonatermés várható. Az átlaghoz képest több étkezési őszi búza termett az idén. Emlékeztetett, hogy öt millió tonna őszi búza már a tárolókban van.  A tavalyi rekord mennyiség miatt egyelőre az árak nyomottak ugyan, de várhatóan emelkedni fognak.

fotó: promenad.hu

„Hagyománya van ezeknek a munkáknak, hiszen az első barázdából származó föld az mindig valahogy mágikus erővel bírt és nagy hagyománya van a magyar szokásokban. Mindenki tudta, hogy ez a reménység az új esztendővel kapcsolatosan. Akárhogy is fejlődik a mezőgazdaság, akármilyen új technológiáink is vannak, a szántás és az eke hozzátartozik a magyar gazdához és a földműveléshez. Azt, hogy ezt jól csináljuk, arra a legkiválóbb alkalmak, hogy összejönnek a gazdák, és egymástól tanulva, gyakorlatilag egymást ösztönözve használjuk és tesszük mindezt.”

A miniszterhelyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy meg kell találni az utódokat, azokat, akik majd átveszik az első barázda megszegésének jogát. Elmondta, hogy a magyar gazdatársadalom öregedőben van, emiatt pedig fontos, hogy meglegyenek azok az ifjak, akik erre az életformára, munkára szánják az életüket. Nagy kihívásokkal és reménységgel telinek nevezte az ágazatot.

Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Igazgatóságának elnöke köszöntő beszédében kiemelte azon tapasztalatokat, melyek szerint egyre inkább terjed a forgás nélküli talajművelés hazánkban – számolt be a promenad.hu.

„Ez költség és idő megtakarítás és a talajszerkezetet is kíméli, mégis a jó minőségű szántásnak mindig is helye lesz a hazai talajművelésben. Bizonyos feladatokat, mint a kártevők, kórokozók vagy évelő növények vegyszer nélküli visszaszorítása, csak szántással tudjuk hatékonyan elvégezni. A talajaink jó állapotot is csak minőségi szántással képzelhetjük el.”

fotó: promenad.hu

A zsűri szakavatott szemének tetsző nyitóbarázdák, szántások készültek szombaton székkutasi szántóversenyen – írja a delmagyar.hu.

– Idén lehetőséget kaptak a legfiatalabbak is, hogy megmutassák, mit tudnak – mondta Rátonyi Tamás, a Magyar Szántóverseny Egyesület alelnöke, a zsűri elnöke. Az ifjúsági kategóriában 13-14 éves gyerekek is indultak.

– Az ifjak lehetőséget kaptak, hogy egy tapasztalt traktoros segítse a munkájukat. Bár még kezdők, nagyon szépen produkáltak. Idővel jó szakemberekké válnak. Itt is, mint mindenhol, a gyakorlat nagyon fontos – mondta Rátonyi Tamás. Hozzátette, a jó szántás alapozza meg a jó termésátlagot. A megfelelő talaj-előkészítés segíti a növényvédelmet is.

A Székkutas külterületén, Csicsatéren megrendezett regionális szántóverseny ifjúsági győztese Szilágyi Imre lett. A Békés megyei Dobozon élő fiatal 19 éves. Ez volt az első versenye.

– Családi gazdaságunk van. Apukám ölében én már 3-4 éves koromban vezettem traktort. Amikor gyerek voltam, nem igazán volt menő munka a traktorozás. Ma már más a megítélése. Én egyébként most érettségiztem, ősztől gépésztechnikusi képzésre járok, de mellette dolgozom is. A gazdaságban képzelem el az életem.

A felnőttek között az úgynevezett király kategóriát Kovács Imre nyerte. Ő Hódmezővásárhely-Kútvölgyön él, Orosházán dolgozik egy mezőgazdasági cégnél. Gépszerelő. Ő is az édesapjától tanulta meg a szántást. – Kétfejes ágyekével szántottam a versenyen. Sajnos túl sok időm nem volt a felkészülésre. Kétszer jutottam ki a földre gyakorolni. Egyébként ötödik éve versenyzem, kétszer is nyertem országos verseny, más kategóriákban – mondta a nyertes.

A lovas szántást Csorba Ferenc nyerte Baba és Vezér nevű lovaival. A veterán gépek versenyében pedig Ördög János volt a legeredményesebb. A többi kategóriában Gyöngyösi Sándor, Zsedényi Károly és Kopornyik János ért még el ugyancsak első helyezést.

fotó: promenad.hu

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook