Gépesítés

Szeretné, hogy szántóföldi kultivátora „precíziós” legyen?

Létrehozva:

|

Az IQblue®Connect modul az új és a már meglévő gépekbe is beépíthető. Tehermentesíti a felhasználót, hatékonyabbá teszi a munkát és dokumentálja a begyűjtött adatokat.

Hallott már az IQblue®Connect-ről? Még nem? A kifejezés mögött egy modul áll, ami az ön által használt grubbert eddig nem is sejtett képességekkel ruházza fel. Az elektronikus „segítő” szabályozza a gép munkamélységét, ami ugyan nem hangzik világrengetőnek, azonban mégis jelentős hozzáadott értéket jelent a felhasználók részére. Az IQblue®Connect a Lemken IQblue® digitális termékcsaládjának a része, ami a szántóföldi munkát hatékonyabbá teszi és az irodai munkát is felgyorsítja.

Forrás: LEMKEN Hungária kft.

Hogyan működik az IQblue®Connect?

Hogy a munkagépet „IQblue®Connect-képessé” tegyük, egy szenzort kell felszerelni rá. A grubberek esetében ez egy gerendelyen lévő dőlésérzékelő a mélységszabályozáshoz. A szenzor össze van kapcsolva az IQblue®Connect szabályzómodullal, ami szintén a munkagépen van elhelyezve. A modul tartalmaz egy számítógépet, egy modemet az adatok küldéséhez-fogadásához és egy GPS vevőt. A modul egy kábelen és az ISOBUS csatlakozón keresztül csatlakozik fülkében lévő terminálhoz, hogy a mért értékek összehasonlíthatók legyenek beállított referenciaértékekkel.

Forrás: LEMKEN Hungária kft.

A modul a kapott adatok alapján ezután hozzáfér a traktor funkcióihoz. A grubber mélységállítása és kiemelése is szabályozhatóvá válik. Fontos, hogy a traktor rendelkezzen TIM-funkcióval (Tractor Implement Management). A traktornak meg kell felelnie az ISOBUS szabványnak ahhoz, hogy a munkagép át tudja venni a traktor funkcióinak a vezérlését.

Milyen előnyöket kínál ez az alkalmazás?

A szántóföldi kultivátorok esetében az IQblue®Connect támogatja a szakasz-specifikus mélységszabályozást. A mottó: Olyan mélyen amennyire szükséges és olyan sekélyen amennyire lehetséges. Ez optimális feltételeket teremt a növénytermesztésnek, hatékonyabb üzemanyagfelhasználást biztosít és védi a talaj vízháztartását. Az IQblue® csökkenti a gépvezető terhelését, de egy másik fontos előnyt is kínál: a rendszer a begyűjtött adatokat a modemen keresztül továbbítani tudja, például az Agrirouter adatcsere-platform-ra, mellyel az információk szépen dokumentálhatók. A rendszer újdonsága, hogy az IQblue®Connect már gyártófüggetlen! Ez azt jelenti, hogy más gyártók munkagépeibe is beépíthető. A vezérlőmodul hordozható, gyártótól és gépmérettől függetlenül bármilyen szántóföldi kultivátoron használható.

Forrás: LEMKEN Hungária kft.

Az IQblue®Connect egy kiváló lehetőség  a már meglévő munkagépek hidraulikus mélységállítással történő utólagos felszerelésére. A gazdálkodóknak most már nem feltétlenül kell új, beépített elektro-hidraulikával és elektronikával felszerelt gépet vásárolni ahhoz, hogy hozzáférjenek ezekhez az opciókhoz. A szakasz-specifikus művelésnek a változó talajviszonyokkal rendelkező gazdaságok esetében jelentősége van, mert ezzel optimálisan változó mélységben tudják művelni az egyes táblákat.

TIM:Az ISOBUS TIM funkció bizonyos traktorfunkciókat önmaga szabályoz, mint például a munkasebesség, hidraulika szelepek, a hárompont felfüggesztés pozíciója, a kardánhajtás fordulatszáma vagy a kormányzás.

Ezzel biztosítja, hogy a traktor optimálisan üzemelhessen. Automatizálja a folyamatokat, ezáltal egyenletes munkaminőséget, az elérhető legnagyobb kapacitáskihasználást és a gépvezető munkaterhelésének csökkentését biztosítja.

 

Póczik Balázs

Értékesítési vezető – Nyugat-Magyarország

+36-30-748-5380

Marosi Roland

Értékesítési vezető – Kelet-Magyarország

+36-30-852-5787

 

 

 

 

agrotrend.hu / LEMKEN Hungária kft. 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook