Gépesítés

Technika

Miért kedvelik a nyugat-európai borászok a Fendt erőgépeket?

A híres francia, olasz, osztrák és német borászok különösen kedvelik a Fendt traktorokat. Elgondolkodott már azon, hogy miért? Mert nincs olyan gazdálkodó, aki ha egy szezont Vario-hajtóművel szerelt traktoron dolgozott végig, utána visszatérne egy hagyományos váltóval szerelt erőgéphez.

Létrehozva:

|

Tudta-e Ön, hogy a Fendt keskeny nyomtávú szőlészeti traktora:

1. Ötödik generációs. 50 év tapasztalat van mögötte és neve egyet jelent a megbízhatósággal, gazdaságossággal és értékállósággal.

2. 107 cm-es külső szélessége révén 1,5-2,2 (2,8) méteres sortávú kultúrák ideális traktora, sőt kommunális traktornak is kiválóan megfelel. Gondolt már arra, hogy a lakhelyén ezzel a géppel végezzen szolgáltatást?

3. Egyesíti magában a kimagasló kényelmet és az optimális hatékonyságot. Csekély 3,1 t tonna önsúlya és nagy, 5,3 tonnás terhelhetősége révén egyidejűleg három helyre is felszerelhet munkagépeket: a traktor elejére, a két tengelyt közé, és a hátsó függesztő karokra. A legfeljebb hat hidraulika körben az olaj körönként állítható, a rendszer tökéletesen rugalmas a teljesítményigényes gépek alkalmazása esetén is. Még egy lombvágó vagy egy billentő munkahengerekkel szerelt munkagép sem jelent problémát.

4. Az egyetlen teljesen fokozatmentes váltóval szerelt traktor. A Vario-hajtóművel teljesen rángásmentes az indulás, fokozatmentes a gyorsítás és a haladás. Az integrált szuper mászó sebességtől 20 m/h-tól egészen a közúton használt 40 km/h-ig ez nyújt megoldást, nincs külön hajtóműre szükség. A beépített TMS és pedál üzemmód révén a Fendtnél nem fordulhat elő, hogy a traktor hátragurul. Kis fordulatszámon pedig az erőgép a legnagyobb nyomatékkal indul, és nem kapar ki.

5. Motorja speciálisan a szőlőültetvényeken jellemző terhelésre lett kialakítva. Önnek sebességtől függetlenül mindig rendelkezésre áll a traktor teljes motor teljesítménye. Önnek soha nem kell visszakapcsolnia. Ez Vario. Az erőgépek két tempomattal szereltek, ennyi még a személygépkocsiban sincs és a traktorok között is egyedülállóan csak a Fendtben. Egyik garantálja munkagép által megkövetelt optimális sebesség tartását, a másik lehetővé teszi, hogy pl. a borona kiemelését vagy lesüllyesztését megelőzően a motor a várható terhelésváltozásra felkészüljön. A min./max. fordulatszám és a motorfordulatszám-tartománya az éppen végzett munkának megfelelően programozható. A traktorban automatikus határterhelés szabályzást találunk, ami terhelésváltozás esetén a hajtáslánc áttétet módosítja és a fordulatszámot határok között tartja.

6. 7,2 mp alatt gyorsul nulláról 40 km/h-ra. Tudta, hogy egy Forma1-es autóban a startnál a sofőr egy automatika segítségével gyorsít? Neki csak ez van beépítve, viszont az Ön Fendt traktorában a sofőr ezt még állítani is tudja – négy fokozatban. Ön dönt, milyen gyorsan akarja elérni a munkasebességet!

7. A szőlőben TLT nélkül nem élet az élet. A Fendtnél még a traktor álló helyzetében megadhat egy fordulatszám-tartományt, ahol a munkagép Ön szerint ideális munkát végez, és a traktor automatikusan ebben a fordulatszám-tartományban fog dolgozni, de nem közlekedni! Ne koptassa a cipőjét! Azért, hogy ne kelljen feleslegesen a traktort körbe járni a TLT indítását a sárvédőről is elvégezheti. Ha kintről kapcsoljuk a TLT-t, nem kell beszállni a fülkébe, hogy rátegye a kézi gázt. A rendszer előre beállított értékre emeli a fordulatot a TLT bekapcsolása után. Ha kikapcsoljuk, a motor alapjáratra áll vissza, ezáltal időt is üzemanyagot takarítunk meg. A kaszát könnyű, a földben elfelejtett forgó borát nehéz megforgatni. A Fendt hajtóműkímélő TLT automatikája vigyáz a traktorra és közben mindkettőt könnyedén elindítja. Túlterhelés esetén oldja a TLT kuplungot és a motor nem fullad le!

8. Használata üzemanyag- és idő megtakarítást jelent. Bizonyára Ön is egyetért azzal, hogy a szőlőben leginkább a domboldalakon gyakran szükség van a sebességváltásra. A fokozatmentes hajtómű kínálta megtakarítási potenciál ezekben az esetekben egyértelműen érzékelhető. Amikor más traktoroknál felfelé vagy lefelé váltana sebességet, mert az ideális sebesség épp a két fokozat határában van, akkor a Fendttel az optimálisan megválasztott sebesség jóvoltából akár 10%-kal nagyobb terület-teljesítményt érhet el. A nagyobb terület teljesítménynek köszönhetően pedig a munkaidő akár 10%-kal is lecsökkenhet, emellett pedig az üzemanyag fogyasztás is jelentősen visszaesik. Mire fordítja ezt az időt? Hazamegy a családjához vagy további munkát vállal? Ön dönt!

9. A hátsó- és a mellső függesztőmű vonókarjai egyedülálló teljesítményt nyújtanak. Gyorskiemelés, gyorsbehúzás, magasság- és mélységhatárolás, helyzet- és vonóerő szabályzás. A süllyesztés sebességének szabályozására is lehetőség nyílik, hogy a munkagép súlyától függetlenül mindig lágyan érjen talajt az eszköz és ne törjön el semmi! A Fendt szabadalma az egyedülálló ingás hárompont-felfüggesztés, amely a fülkéből egy kapcsolóval állítható vagy úszó állásba tehető. Oldalirányban a traktor hossztengelye körül elforgatható módon (pl. eróziós károk kijavítása) domboldalon is biztosított a támrendszerrel párhuzamos munkavégzés (ha lejtőn becsúszik az eszköz a sorba) a mellső alsó karok levehetők, ill. felhajthatók, ezáltal a fordulási sugár is kedvezőbb.

10. Biztonságos. A külön hidraulikaolaj- és váltó(olaj) tartály révén nem jut szennyeződés a váltóba, nem keveredik az olaj. A nyomó olajozású hátsó hidat a Fendt speciálisan keskeny nyomtávú traktorokra fejlesztette ki. Az erőgépek 100%-os hátsó-és Lockomatick mellső diferenciálzárral szereltek. A 4WD automatika révén a nedves, elektrohidraulikusan kapcsolható lamellás kuplung nagy kezelő kényelmet és üzembiztonságot nyújt, mivel az elektromos rendszer esetleges hibájánál az összkerékhajtás bekapcsolva marad. A nagy hatásfokú nedves fék biztosan mind a négy kereket fékezi, és bekapcsolja az összkerékhajtást. Előre menetben az összkerékhajtás automatikánál is kicsi marad a futási sugár. Minek az a sok sebváltókar 2016-ban a szőlészeti traktorokban? Akár egy akadálypálya, amiben elakadhat a traktoros ki-, beszállásnál. A Fendtnél nem kell kerülgetni, kapcsolgatni. Beszáll a traktoros és egy kis gyakorlással, olyan könnyedséggel irányítja a traktort a Joystickkel, mint a pilóta a repülőgépet!

11. Mellső hídrugózása páratlan jellemzőkkel bír. Használatával nagyobb lehet a traktorunk munkasebessége, nyugodtabban is pontosabban vezethető a gép és tartható sorban a munkaeszköz. Egyedülálló kényelmet biztosít munka és utazás közben. Jobb a traktor talaj fogása, így nagyobb vonóerőt képes leadni. Szintszabályozott, ezért terheléstől függetlenül mindenkor azonos komfortot biztosít. Mivel a kormányhidraulikáról üzemel, ezért nem csökkenti a traktor hidraulikájának teljesítményét. Nagyobb biztonságot garantál a kormányzást és a fékezés tekintve. Továbbá növeli a kanyarstabilitást a híd feltámaszkodása: a két rugózást végző munkahenger meredek terepen stabilizátorként működik, csillapítja híd billenését a király csapon. A rugózás kikapcsolható (pl. homlokrakodóval nagy súlyt pontos magasságba emel a traktor). 15 km óra felett azonban automatikusan bekapcsol.

12. Az Ön egészsége és kényelme a legfontosabb! A kabin optimálisan hangszigetelt kiváló belőle a kilátás minden irányban. Ha esetleg homlokrakodóval vagy más munkagéppel a kabin feletti magasságban szeretne dolgozni nagy segítségére lehet a tetőablak, melyre a napsugárzás ellen rolót is szereltek. A kezelő eszközöket LED lámpák világítják meg. A kezelő központ a jobb oldalon helyezkedik el, ergonomikusan a kartámaszba került beépítésre. A kormány magasságban állítható és dönthető az ülés légrugós. A fülke állandó belső tér hőmérsékletének megőrzését szolgálja melegvizes fűtés és a klíma automatika, vegyszerezés esetén pedig az aktívszenes szűrő is. A traktorba könnyű és kényelmes a beszállás a kabin nagyra nyíló ajtói révén. A kardánalagút már a múlt. A Fendt alacsonypadlós. Lehetne akár egy korszerű busz is, pedig traktor. Itt több hely van a gépkezelő lábának és nem úgy száll ki a traktorból, mintha egész nap lovon ült volna. Ezt csak a Fendt traktoros élvezheti!

További információt a Fendt erőgépekről ITT találhat!

Kresz Gábor

Fendt referens

AXIÁL Kft.

(X)

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook