Technika

Újdonságok

Robotok a zöldség-gyümölcs csomagolásban

Érdekes újdonságokat mutattak be az agrártechnológiai cégek a Forbes magazin idei AgTech konferenciáján, köztük egy különlegesen puha manipulátorral felszerelt robotkart, amely kiválthatja az emberi munkaerőt a zöldség- és gyümölcs csomagolásban.

Létrehozva:

|

A robotok évek óta teljesítenek szolgálatot a hagyományos gyártósorokon, ugyanakkor a speciális, finom munkát igénylő feladatokból egyelőre kevéssé veszik ki a részüket. Ezek közé tartozik a zöldségek és gyümölcsök válogatása és csomagolása. Ezen szeretne változtatni a Soft Robotics. A Cambridge-i központú robotfejlesztő cég kifejezetten azokat a piacok célozza meg egyéni tervezésű robotjaival, amelyek eddig kimaradtak az automatizálásból.

A vállalat robotjain – nevéhez híven – egy különlegesen puha fogó mechanizmust alkalmaz, amely leginkább arra hasonlít, ahogyan egy polip megragadja a zsákmányát. A gumírozott ujjak lehetővé teszik a legérzékenyebb terményeket sérülésmentes csomagolását is, ráadásul méregdrága érzékelők alkalmazása nélkül teszik ezt.

A Forbes AgTech konferenciáján a Soft Robotics és befektetője, a Taylor Farms számolt be a startup cég fejlődéséről, így arról, hogy most már a csomagolóüzemben rendszeresen alkalmazott fertőtlenítő mosás sem okoz gondot a robotkaroknak. Mivel a karok pneumatikusan működnek – sem mechanikus, sem elektronikus alkatrészeket nem tartalmaznak – nem tesz kárt bennük az öblítés.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook