Gépesítés

Technika

Kiöregedtek a régi traktorosok – ismét lesz mezőgazdasági gépészképzés Tabon

A Kaposvári Szakképzési Centrum Rudnay Gyula szakképzőjében indul el ismét az évtizedes hagyományokkal bíró agrár-jellegű oktatás, amelyben az Észak-somogyi gazdák is érdekeltek, hiszen nekik nagy szükségük van a képzett traktorosokra.

Létrehozva:

|

A hiányszakmák között ugyan jelenleg nem tartják nyilván a mezőgazdasági gépészt, de az agrárvállalkozások visszajelzései azt mutatják, hogy mégis kevés a jó traktoros, akire akár egy százmilliós értékű nagygép kezelését rá lehet bízni.

A szakmában dolgozók közül egyre többen érik el a nyugdíj korhatárt, ezért is szorgalmazták az Észak-somogyi területeken tevékenykedő gazdák, hogy induljon újra a mezőgazdasági gépészek képzése a tabi Rudnay iskolában. Az intézményben az elmúlt három évben nem iskoláztak be fiatalokat ezen a szakon, az utolsó évfolyam tavaly végzett. Szentesiné Kiss Katalintól, a Kaposvári Szakképzési Centrum Rudnay Gyula Szakiskolájának igazgatójától a képzés újraindítása alkalmából tartott szerdai sajtóeseményen megtudtuk: szeptemberben 16 diák kezdheti meg náluk tanulmányait.

Fotó: sonline.hu

A képzésnek régi hagyományai vannak, hiszen Ádándon évtizedekig zajlott traktoros képzés, ami 2007-ben került a tabi Rudnayhoz. Ezzel együtt az intézmény 200 hektáros földterületet és jelentős gépparkot is örökölt, így többek között kombájnnal, vetőgéppel és permetezővel is rendelkeznek, tehát az sem utolsó szempont, hogy nem marad műveletlenül a terület és kihasználatlanul az eszközpark. – Eddig is jó terméseket hoztunk, ráadásul a gyerekek itt mindent megtanulhattak az oktatóktól. A fiatalok részt vesznek az aratásban és a szántásban is. Ennek elsajátítására egy néhány hektáros, úgynevezett romboló területen is lehetőséget biztosítunk a diákoknak – mondta az igazgatónő, aki arról is beszélt, hogy duális képzés keretében oktatnak, azaz másod és harmadévben gazdálkodó szervezeteknél szerezhetnek gyakorlati tudást a náluk tanuló tizenévesek.

A képzés újraindítását hosszas egyeztetés előzte meg, hiszen mezőgazdasági képzéseket a Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozó iskolák szervezhetnek. A Rudnay nem ilyen, ezért Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője többször is járt Fazekas Mihálynál, a szaktárcát vezető miniszternél. – A térség agráriumának, az ebben dolgozó vállalkozásoknak nagy szüksége van a jól képzett munkaerőre, de ehhez képzőhelyre is szükség van. A vállalkozói igények jelentik a garanciát arra, hogy az iskola nem munkanélkülieket képez majd, hiszen többen jelezték már, hogy szükségük lesz a fiatalokra – emelte ki Witzmann Mihály, és hozzátette: a legközelebbi, hasonló lehetőséget biztosító iskola 80 kilométerre van, ez mindenképp indokolta azt, hogy személyesen járjon közben a földművelésügyi miniszternél a képzés ismételt elindítása érdekében.

Schmidt Jenő, Tab polgármestere a képzésindítást bejelentő sajtóeseményen egyebek mellett arról beszélt, hogy bár Tab inkább ipari kisváros, emellett a térségben fontos szerepet tölt be a mezőgazdaság, ezért is lényeges, hogy újra lesz a településen olyan oktatási forma, amely az ágazatnak képez szakembereket. A város mindemellett az iskola épületének felújítását is célként kezeli, pályázati forrásból hamarosan megkezdődik az oktatási intézmény tetőszerkezetének felújítása.

A mezőgazdaságban használt korszerű gépeket akár több számítógép is vezérli, a modern traktorok már nem a megbütykölhető kategóriába tartoznak. Szente Mihály, a ságvári Tricciána Agrár Zrt. elnöke azt mondja: egy 300 lóerős traktor beszerzési ára 50-80 millió forint, míg egy arató-cséplő kombájn értéke elérheti a 100 millió forintot. – Ha egy gyakorlatlan fiatal áll rá a gépre, óvatlansággal akár milliós kárt is okozhat. Ezért fontos, hogy hozzáértő szakembereket alkalmazzunk – fűzte hozzá az agrárvállalkozás vezetője, aki a képzés újraindítása alkalmából tartott tájékoztatón arra is kitért: évek óta együttműködnek a tabi iskolával, ahogy korábban az Ádándon folytatott képzést is fontosnak tartották. – Gyakorlati tudással kell felvértezni a diákokat, ez megvalósult eddig is. Elégedettek vagyunk a diákokkal, a dolgozóink 80 százaléka korábban is ezekből az iskolákból került ki – fejtette ki Szente Mihály, akinek azért az okoz némi fejtörést, hogy amíg a szeptemberben kezdő diákok eljutnak a gyakorlatig, addig 1-2 évig nem lesz tanulójuk, miközben a régi traktorosok közül egyre többen mennek nyugdíjba.

agrotrend.hu / sonline.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook