Gépesítés

Technika

Csökkenő német gépipari termelés és export

Németország, Kína és az USA után, a világ harmadik legnagyobb gépgyártó nagyhatalma. 2015 és 2018 között folyamatosan nőtt a gépipari termelése és az exportja is.

Létrehozva:

|

A VDMA (Verband Deutscher Maschinen und Anlagebau) német gépgyártók szövetségének (amelynek része a mezőgépgyártás is) jelentése szerint, 2018-ban 225 Mrd eurós termelési volumennel rekordot állított fel a német gépipar – írja a Profi Magazin.

fotó: pexels.com

Ehhez képest 2019-ben várhatóan 3,1 %-kal kevesebb – 218 Mrd euró – termelést produkált a gépgyártás, és 2020-ra is további csökkenést (216 Mrd eurót) prognosztizál a VDMA. A német gépipar 1.073 millió dolgozót foglalkoztatott tavaly, 0,6 %-kal többet, mint korábban.

Nemcsak a német termelő ipari ágazatok közül a legnagyobb foglalkoztató, hanem a legtöbb – 200.000 fő – mérnöknek is  munkát ad. A termelés mellett tavaly a német gépipari export is csökkent 1,1 %-kal, miközben a legnagyobb konkurensek közül az exportot tekintve, vezető USA, Kína pedig, amely a második legnagyobb exportőr gyakorlatilag megőrizte az exportvolumenét.

A két vezető gépipari termelést folytató ország közül, az USA-ba irányuló német export, jelentős mértékben (+6,2 %) nőtt, a kínai pedig kismértékben (-0,7 %) csökkent. Az európai piacokon a német gépexport legnagyobb csökkenést Törökországban (-7,7 %), Olaszországban (-5,4 %) és Oroszországban (-3,6 %) könyvelhette el.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook