Gépesítés

Technika

Békésben bővít a Linamar – több mint hétmilliárd forintból

A Linamar Hungary Zrt. 7,2 milliárd forintos beruházással bővíti békéscsabai és orosházi gyárát, a fejlesztéshez egyedi kormánydöntéssel 507,8 millió forint állami támogatást nyert.

Létrehozva:

|

A Linamar Hungary Zrt. a kanadai Linamar Corporation magyarországi társasága Békés-megye és az Alföld egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártó, valamint autóipari alkatrészgyártó és -összeszerelő vállalata, a cégcsoport 2,3 milliárd forintból Orosházán és 4,9 milliárd forintból Békéscsabán bővíti autóipari és általános gépgyártó üzemeinek kapacitását.

„Ezzel a két év alatt megvalósuló komplex fejlesztéssel újabb mérföldkőhöz érkezett a Linamar Hungary Zrt. Két fontos célunkat szeretnénk megvalósítani. Egyrészről mezőgazdasági gépgyártásunk piaci pozícióit erősíteni, másrészről új technológiák alkalmazásával autóipari versenyképességünket tovább erősíteni.” – nyilatkozta a Linamar Hungary Zrt. vezérigazgatója.

Havasi Csaba arról is beszélt, hogy a további növekedéssel 81 új munkahelyet teremtenek, de a beszállítói láncban ennek többszöröse valósul meg. A beruházás öt év alatt 23 milliárd forintot meghaladó árbevétel-növekedést eredményez a számításaik szerint.

A cég tavalyi árbevétele több mint 47 milliárd forintot tett ki, a gyártott termékeket több mint 90 százalékban exportálják. A Linamar 2010 és 2015 között 24 milliárd forint értékben hajtott végre beruházásokat, a magyar beszállítóiknak tavaly 21 milliárd forintot fizetett ki.

„A tavaly 50 éves Linamar Békés megye és az Észak-Alföldi régió egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártó vállalata jelenleg közel 2500 embernek nyújt megélhetést” – emelte ki Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes. „A Linamar bevételének jelentős részét magyarországi fejlesztésekbe fordította: tavaly például 5,3 milliárd forintos kapacitásbővítést hajtott végre, így gazdaságélénkítő szerepe a régióban megkérdőjelezhetetlenné vált. Emellett a cég aktívan részt vesz a duális képzés fejlesztésében is, amivel nem csak önmaga számára biztosítja a megfelelő munkaerőt, hanem a Kormány új szakképzési rendszerének fejlődését is támogatja” – hangsúlyozta Szabó László.

agrotrend.hu / Linamar Hungary Zrt.,MTI  

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook