Gépesítés

Technika

Az agrárgépek boomja is jól látszik a lízingpiaci adatokon

Az építőgépek esetében a finanszírozott összeg az első félévben 33 százalékkal nőtt, mezőgazdasági gépek pedig 16 százalékos volt a bővülés – derül ki a Magyar Lízingszövetség összeállításából.

Létrehozva:

|

Jó félévet zárt a lízingpiac: az új kihelyezések, azaz a finanszírozott összeg éves összevetésben 19 százalékkal 279,4 milliárd forintra nőtt. A lízingpiacon belül a járműfinanszírozás mellett több részpiacon is számottevő volt a növekedés. Többek között a mezőgazdasági és az építőipari gépeknél – közölte a Magyar Lízingszövetség a részletes féléves adatok elemzése alapján.

Az építőipari gépekre a lízingcégek 8,33 milliárd forintot helyeztek ki az első félévben, ez 33 százalékos növekedést jelent a múlt év azonos időszakához képest. Másrészt a 8,33 milliárd forint a legmagasabb összeget jelenti az utóbbi években: az építőgépeknél 2013 óta az első féléves finanszírozott összegek 3,4-7,7 milliárd forintot tett ki.

Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára elmondta, hogy az építőipari gépek lízingje iránti kereslet az ágazat fellendülésével magyarázható. Az építőipar ugyanis 2017 első öt hónapjában közel 27 százalékos növekedést ért el. Ha pedig az építőipari növekedés tartós marad, akkor a következő 1-2 évben az építőipari gépeknél jelentősen növekedhet a finanszírozott összeg a Magyar Lízingszövetség előrejelzése szerint.

A mezőgazdasági gépek finanszírozásában is számottevő növekedést könyvelhettek el a lízingcégek. A Magyar Lízingszövetség összesítése szerint az újonnan kihelyezett összeg 35,2 milliárd forintot tett ki az év első felében, ez 16 százalékos emelkedést jelent éves szinten. Ráadásul ez az összeg nyolcéves csúcsot jelent.

A lízingpiac szempontjából fontos szereplők a mezőgazdasági gépeknél a traktorok, ezt mutatja, hogy ezek a járművek adják a finanszírozott érték több mint felét. Tóth Zoltán a mezőgazdasági gépeknél elért eredményt kommentálva elmondta, hogy bár Magyarországon egyre fokozottabb az agrárfinanszírozási verseny, a lízingvállalatok lépést tartanak a piaccal és sok agrárvállalkozás tisztában van a lízingkonstrukciók előnyeivel.

Tóth Zoltán azt is elmondta, hogy az építőipari és a mezőgazdasági gépeknél a finanszírozott összegében látható növekedés azért fontos, mert ezzel újabb lépést tettek a lízingvállalatok az egyik legfontosabb céljuk elérése felé. A lízingcégek ugyanis azt szeretnék elérni, hogy univerzális finanszírozókként tekintsenek rájuk a vállalkozások. A járműfinanszírozás mellett ugyanis a lízingcégek bármilyen eszköz – legyen az építőipari vagy egy speciális mezőgazdasági gép – beszerzéséhez költséghatékony, rugalmas konstrukciókat biztosítanak.

agrotrend.hu / Magyar Lízingszövetség

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook