Agrárportrék

Vancsura József: Nagyok a kihívások, melyekhez felelős döntések kellenek

„Még a mai napig is hihetetlen számomra, hogy én kaptam meg az Év Agrárembere Kitüntető Díjat 2018-ban” – emlékezett vissza Vancsura József, a Febagro Zrt tulajdonosa.

A szakember az Életmű díjat nagy szakmai elismerésnek tartja. Ahogy fogalmazott:

„Arra meg nem találok okot, hogy milyen cselekedetekkel érdemeltem ki ezt a megtisztelő elismerést. Én csak egyszerűen éltem és örömmel dolgoztam az év minden napján. Külön öröm töltött el, hogy olyan híres, ismert szakemberrel együtt kaptam meg a díjat, mint az akkor 100 éves szellemileg friss Bálint Gazdával” – tette hozzá.

„Sokat jelent nekem ez a díj! Köszönöm mindenkinek, akikkel együtt dolgozom és dolgozhattam, akik hittel támogatták e díj odaítélését. Jóleső érzés olyan szakemberekkel találkozni, akik soha nem kérdőjelezik meg e díj jogosságát. Azóta is ugyanolyan egyszerűséggel keresem a jövő mezőgazdaságának kihívásait megoldó feladatok felderítését” – mondta.

Fotó: Vancsura József

Vancsura József cége Bács-Kiskun vármegyében működik, a földeken főként őszi búzát, cukorrépát, őszi káposztarepcét, illetve napraforgót és kukoricát is termesztenek, de egyre nagyobb szerepet vállalnak állattenyésztésben is.

A szakembernek a generációváltást nemcsak hirdetnie, hanem megvalósítania is sikerült.

Mint fogalmazott:

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy a cégcsoportot, amelyet a családom támogatásával hoztunk létre a fiam, Vancsura Kornél felelősséggel és nagy odaadással, eredményesen működteti tovább, aki 2022-ben megkapta az Év Agrárembere kitüntetést a növénytermesztés kategóriában.”

Vancsura József számos szakmai díjat kapott az elmúlt időszakban:

„Az új gazdasági szemléletet elismerő Erste Bank különdíjával igazolni látom a hosszútávú versenyképes gazdaságunk jövőjét.

Hiszem, hogy a „józan paraszt ész” és főleg a megfontolt gondolkodás nem veszett el. Tudom, hogy a mezőgazdaságból élők nagyon közel vannak a természet törvényeihez, amelyeknek betartása és végrehajtása biztosítja a jövőnk életét a Földön.

Megjegyezte:

„Az elismerés, mint árnyék követi az életünk cselekedeteit – olvastam a Fleischmann Rudolf Díj oklevelén, amelyet 2022-ben én is megkaptam.

A szakmai kitüntetéseken túl az Életmű Díjat több mint szakmainak tartom. Hasonló emberi, erkölcsi elismerésnek élem meg, mint a Magyar Érdemrend Lovagkereszti kitüntetésemet is.”

Hozzátette:

„Hiszem, hogy a magyar mezőgazdaság szolgálatában sok hasonló, vagy jobb szakember dolgozik.”

A fejlődés a változások iránti igény megfogalmazásának gondolatai alapján a Gabonatermesztők Országos Szövetségének megválasztott alapító elnökeként 2004-2018-ig intenzíven dolgozott a magyar kukorica és gabonafélék EU-ban való beillesztéséért és versenyképességéért.

„A magyar fajták és hibridek versenyképességének biztosítása érdekében létrehoztam a Fajtakísérleti Innovációs Tanácsot (FIT). Ennek elnökeként meghonosítottunk egy hasznos rendszert a termelőknek és a nemesítőknek egyaránt” – fogalmazott.

Napjainkra ez rendszer kibővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával és az általuk kialakított kapcsolati rendszerrel az olajos növények kísérletekbe vonásával.

Vancsura József 2018-ban a GOSZ elnöki feladatait átadta, majd a generációváltással egy megfiatalodott elnökség Tiszteletbeli Elnökének választották, amely tisztséget ellát a mai napig.

A jelenlegi gazdasági helyzettel kapcsolatban elmondta:

„Céljaink alkalmazkodnak a megváltozott trendekhez. A gabonaárak, a szélsőséges időjárás az ukrán mezőgazdasági termékek jelenléte, a versenyképesség megváltozása mind a változások fontosságát prognosztizálják a jövő érdekében.

Nagyok a kihívások, amelyekhez felelős döntések kellenek” – mondta Vancsura József.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés