Agrárportrék

Dr. Csikai Miklós: Az aszály Szentes térségét érintette a legkegyetlenebbül

„2016-ban Magyarországon harmadikként és első kertészként én kaphattam meg az Év agrárembere kitüntető díjat. Számomra is rendkívül megtisztelő és egyben további felelősség vállalásra késztető ez az elismerés” – emlékezett vissza Dr. Csikai Miklós.

A szentesi Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette: „Örülök annak, hogy ez a szakmai díj a mezőgazdaság egészére és ezen belül a kertészeti ágazatunkra is ráirányítja a közvélemény figyelmét is. Az azóta eltelt évek során a díjazottakkal egy olyan szakmai közösség alakult, amire valamennyien büszkék lehetünk.”

„A magam részéről, koromnál fogva inkább egy életmű díj, mint szakmai előmenetel. Büszke vagyok valamennyi volt és mai munkatársamra, akikkel együtt dolgozhattam” – tette hozzá.

Fotó: Dr Csikai Miklós

Az Év agrárembere kitüntető díj átvétele óta eltelt évekre vonatkozóan elmondta:

„Sajnos nem lettem fiatalabb, de mind a mai napig szeretek dolgozni, és amíg erőm futja, teszem is ezt az Árpád-Agrár Zrt.-ben is”.

„Egy lassan 15 éves program alapján folytattuk és folytatjuk a korábban megépített üvegházaink cseréjét. (Nagy légtérrel korszerű, több célú, belső fűtési körökkel, energiaernyővel, klímaszabályozó rendszer vezérléssel építettük üvegházainkat).

A 2012-től mostanáig felépített 16 hektár új korszerű növényház összértéke közel 10 milliárd forint, amihez összességében 33%-os pályázati támogatást nyertünk és 6,2 milliárd forint önerőt biztosítottunk.

Mindezen beruházások eredményeként csupán a megújult termesztő berendezéseinkben legalább 30 évre több mint 300 családnak biztosítottunk stabil, értékteremtő munkahelyet”.

Hozzátette:

„Nálunk az ország legnagyobb természeti kincsére, a termálvízre alapozott a gazdaságfejlesztés, a saját kertészetünkben és a több száz családot érintő fóliás integrációban.

Minden területen a szántóföldi növénytermesztésben, a tejtermelő szarvasmarha ágazatban és a takarmánygyártásban is olyan alapokat építettünk, amelyek tovább segítik az itt élők megélhetését”.

Dr Csikai Miklós szintén erős motivációnak tartja azt a felelősséget, hogy a mintegy 30 millió darab palánta előállítással hozzájárulhattak több mint ezer kisebb-nagyobb kertészeti vállalkozás sikeréhez is.

„Nem csupán az elmúlt tíz, hanem több mint 30 év rendkívüli eredményének tartom, hogy minden ágazatban sikerült megtalálni és felépíteni azt a szakmai csapatot, amelynek tagjai a saját szakterületükön a lehető legjobban koordinálják a napi és hosszú távú feladatokat” – fogalmazott.

Az előző évek számos nehézséget hoztak az agárvállalkozások számára.

„A mi cégünk működését is nagymértékben befolyásolta a Covid járvány, amelynek hatására mintegy 10%-kal visszaesett a fizetőképes kereslet, a termékeink ennyivel alacsonyabb átlagáron kerültek értékesítésre” – állapította meg az elnök-vezérigazgató.

„A 2022. és 2023-as év országos aszály Szentes térségét érintette a legkegyetlenebbül, ami rendkívüli mértékben gyengítette a növénytermesztési ágazatunk pozícióit, amelyet tovább súlyosbított a hyper infláció, a több száz százalékkal megnövelt energiaárak és valamennyi input ár növekmény. Ezek nyilvánvalóan komoly veszteségeket és értékvesztéseket okoztak részlegeinknek” – árulta el.

„Mi, akik Szentesen élünk és dolgozunk minden év végén azt reméltük, hogy az előző évi munkánkkal már túljutottunk a nehezén. Most nem tudok ennyire optimista lenni. De adottságainkat, lehetőségeinket számba véve reménykedő, még igen” – tette hozzá.

„Ezért őszintén kívánom, hogy valamennyien az értékteremtő munkavégzéshez feltétlenül szükséges, nyugodtabb társadalmi, gazdasági, politikai légkörben válhassunk saját magunk és családjaink, az agrár- és az egész magyar társadalom gyarapodásának az összefogást eredménnyel visszaigazoló alkotóműhelyeivé, részeseivé”.

„A 2016-ban az Év agrárembere kitüntető cím után egy másik kultúrkör döntése alapján 2018-ban a Hazám díjat, a 80. betöltött életévem után az Életfa emlékplakett ezüst fokozatát 2022-ben kaptam meg Nagy István miniszter úrtól” – mondta Dr Csikai Miklós.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés