Agrárportrék

Pecznyik Béla: Van kereslet a bio zöldségekre

 

Megtiszteltetésnek tartja az Év Fiatal Gazdája díjra való jelölését Pecznyik Béla, melyet 2022-ben ő nyert el. „Hosszú rögös út áll mögöttünk. A díj az eddigi munkánk elismerését fejezi ki. Azt üzeni: nem járhatok rossz úton” – fogalmazott.

A Bács-Kiskun vármegyei Páhi községben gazdálkodó Pecznyik Béla 2012-ben egy fiatal gazdáknak szóló pályázatot elnyerve édesapjával együtt létrehozott egy francia charolais húsmarha állományt, miközben fokhagyma és fűszerpaprika termesztésébe is belekezdett.

A Pecznyik Tanya Ökofarm állatállományát 5 évvel ezelőtt felszámolta és ökológiai gazdálkodásba fogott. Édesapja halála után, 2015-ben átvette a családi gazdaság vezetését.

Pecznyik Béla ma mintegy 80 hektáron gazdálkodik, a 7 hektáros borszőlő mellett, extenzív gyepgazdálkodáson és szántóföldi növénytermesztésen kívül és friss bio zöldségeket termeszt.

Tízhektáros kertészetükben fő termékiek: a bio sárgarépa, bio petrezselyem, bio kápia paprika, bio zeller, valamint bio burgonya, bio sütőtök, bio cékla, de ezek mellett bio vöröshagymát és borszőlőt is termelnek.

Fotó: Pecznyik Béla

A szántóföldi kultúráik fókuszában bio naprafordó, bio őszibúza, bio takarmány kukorica és őszi borsó áll.

Termékeik 99 százalékát az országon belül értékesítik üzletláncokon keresztül, de szállítanak prémium minőségű éttermekbe is.

Pecznyik Béla kiemelte, ahogy bővül a tudatos vásárlók köre, egyre jobban nő a kereslet hazánkban a bio élelmiszerek iránt. „Jelenleg keresleti piac jellemző, nem tudjuk kielégíteni az igényeket” – árulta el a szakember.

A gazdaság rendelkezik a zöldségek feldolgozásához szükséges hűtő, mosó, válogató és csomagoló kapacitással, de ahogy Pecznyik Béla elmondta, heti 4 ezer csomag fél kilós vöröshagymát nem lehet kézi erővel előállítani, ezért további beruházásokat terveznek.

„A fejlődés útját szolgálhatja az olyan jelentős kézi erőt igénylő munkafolyamatok – mint például a gyomírtás – robotokkal való kiváltása, illetve a hűtőházkapacitásunk bővítése” – tette hozzá.

Pecznyik Béla elmondása szerint a termelési kapacitásukat nem tudják a jelenlegi körülmények között tovább növelni, de hozzájárulhat a növekedéshez a helybeli gazdatársak bevonása.

„Helyi gazdáknak segítek a bio gazdálkodásra való átállásban, átveszem a termékeiket, sőt a saját gépeimmel segítek a betakarításban, a tárolásban és a beszállításban is” – mondta a szakember.

Pecznyik Béla hangsúlyozta, fontos megtartani az egyensúlyt a vállalkozás, a munka és a család között. „A munka mellett számomra legfontosabb a család, látni a gyermekeim felnövekedését” – fogalmazott a szakember.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés