Agrárportrék

Támba Miklós: első a család, második a munka

Meglepetésként érte Támba Miklóst, amikor megtudta, erdészként őt támogatja az agrárszakma, hogy 2021-ben elnyerje az Év Ökológiai gazdálkodója, illetve az Év Agrárembere díjat.

„A díjak hozzájárulnak ahhoz, hogy még jobban odafigyeljek a munkámra, hogy méltó legyek az elismerésre.” – fogalmazott a szakember.

Az azóta eltelt években változatlanul – a magánerdő-gazdálkodás megteremtésében úttörő – Napkori Erdőgazdák Zrt. vezérigazgatójaként dolgozik.

Családi vállalkozásuk, a Támba Családi Holding egymásra épülő, egymáshoz kapcsolódó, széles körű szolgáltatások mentén integrálódik. A Zrt., amelynek többségi tulajdonosa, közel 1000 hektáron folytat erdő-, és 12.500 hektáron vadgazdálkodási tevékenységet, mellette 15.000 hektárnyi területen végez magán-erdőgazdálkodók számára erdészeti szaktanácsadói munkát.

Tevékenységével mindig igyekezett a közjót szolgálni. A Zrt. tulajdonában lévő, az ország első magán erdészeti erdei iskolája, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Értéktárba is bekerült Harangodi Erdészeti Erdei Iskola kiemelkedő szerepet tölt be a térség felnövekvő ifjúságának környezettudatos nevelésében.

A vadgazdálkodás szintén nagy hangsúlyt kapott a cég életében: 1998-ban – Európa egyik legmodernebbjeként – egy 500 hektáros, majd 2003-ban egy 350 hektáros vadaskertet létesítettek. A zárttéri nagyvadtartás (őz, dámszarvas és muflon) mellett apróvadak (fácán és tőkés réce) intenzív nevelésével és vadásztatásával is foglalkoznak.

Fotó: Támba Miklós

„Nagy veszteség számunkra azonban, hogy az afrikai sertéspestis miatt a teljes vaddisznóállományunkat el kellett pusztítani” – emlékezett vissza a szakember. „A kieső bevételt fácán és vadkacsavadászattal, illetve vendéglátással igyekezzük pótolni” – tette hozzá.

 A családi vállalkozás tevékenységi körének másik fontos alappillére: a vendéglátás. Közel három évtizede működtetik Napkoron a Napkelte Panzió és Éttermet, illetve a 350 fős befogadóképességű Kerekerdő Turisztikai Központot, amely elsősorban esküvők, de céges, magánjellegű és egyéb rendezvényeknek is rendszeres helyszíne.

A vadászturizmushoz kapcsolódóan is számos program közül választhatnak a vendégek: pl. lövészeti szimuláció.

A Támba Családi Holding 2020-ban létrehozta a Nativus Vadhúsfeldolgozó Üzemet, ahol friss és fagyasztott vad-tőkehúst, tisztított fácánt és vadkacsát, prémium kategóriás sonkaféléket, füstölt szalámit, kolbászt, érlelt vadhúsokat, valamint szuvidált termékeket állítanak elő. 2023-ban IFS Nemzetközi Élelmiszer Szabvány tanúsítványt szereztek.

Minőségi termékeik már Dániában, Hollandiában, illetve Szlovéniában is elérhetők, itthon pedig a Tesco és a Spar üzleteiben kaphatók. 

Az üzem 2020-ban elnyerte a Portfolio Agrárdíjak rendezvényén az Év agrárberuházása díjat, majd a 2021-ben megrendezett 80. OMÉK Élelmiszeripari nagydíj I. helyezett kitüntetését is elnyerték a Sous vide dámszarvas comb, Újfehértói fürtös meggyszósszal vagy Erdei gomba mártással elérhető termékükkel.

2023-ban a Great Taste Awards versenyen a Szarvas csípős szalámi termékük elnyerte a nemzetközi „Fine Food Oscar”-ként ismert, 3 csillagos kiváló minősítést. Ezen kívül 2-2 termékük 2 és 3 csillagos minősítést kapott.

Az elmúlt évek kedvezőtlen gazdasági helyzete leginkább a vadászatok csökkenő számában mérhető. A vendéglátás terén a vártnál kisebb visszaesést tapasztalnak.

A kihívásokra reagálva, a többlábon állás jegyében Angus marha tenyésztésébe is belevágtak. „Ez az üzletág nemcsak a földhasznosítás, hanem a húsüzem jobb kihasználása miatt is értékes számunkra” – tette hozzá a szakember.

Támba Miklós kitörési pontnak tartja az energetikai célú növénytermesztést: az akácfa termesztését. Az ERTI-vel közös, több évtizedes kutatói munka eredményeként 5 kiemelkedően jó tulajdonságokkal rendelkező akác fajtát nemesítettek. „A fákat gyökérdugvánnyal szaporítjuk, már 4 éves fáink is vannak, melyek kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek” – árulta el a szakember.

Ahogy Támba Miklós fogalmazott: „ezek a fajta akácfák mind az építő- és bútoripar, mind pedig az energiatermelés szempontjából előnyösek, hiszen akár plusz 30-40%-kal nagyobb haszonnal értékesíthetők.

A szakember számára első helyen szerepel a család. Feleségével közösen kiemelt feladatnak tartja, hogy a gyermekek számára megadják a biztonságos otthont és a feltétel nélküli szeretetet.

Mint fogalmazott: „A siker és a boldogság szempontjából is fontos a sorrend: első a család, második a munka.”

Támba Miklós az alkalmazottaival szemben is érvényre juttatja ezt az elvet, sőt tágabb családjuk jelentős része is vállalkozásuk valamely szegmensében dolgozik.

Feleségével közösen három gyereket neveltek fel.

A kitartó munkát és sikeres gyereknevelést igazolja, hogy mind a három gyermekük kiskorától besegít a gazdálkodásba, és ma is a családi vállalkozásban dolgozik. Ma már a vállalatcsoportra vonatkozó döntéshozatalt a gyerekeik házastársaival kiegészült 6 fős családi tanácsra bízza.

Feleségével együtt, jelenleg öt unoka boldog nagyszüleiként élik mindennapjaikat: a családot tartva a legfontosabbnak, hiszen ez az alapja a közösségnek, és ez az a jövő, amiért a munkának, a fenntartható gazdálkodásnak értelme van.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés