Agrárportrék

Vaszily Zsolt: Messze még az önellátás burgonyából

Vaszily Zsolt, 2021-ben nyerte el az Év Növényvédőse díjat, emellett a Közönségdíj szavazáson is a dobogóra állhatott. A díj elnyerését követően, nagyon sok pozitív visszajelzést kapott a szakmában dolgozó kollégáitól és barátaitól. „Sokan bátorítottak, támogattak a szakmai körökből, és ez nagyon jól esett számomra” – emlékezett vissza.

Vaszily Zsolt, a mai Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem, Keszthelyen lévő Burgonyakutatási Központjában kezdett el dolgozni intézeti mérnökként, burgonyanemesítés kutatási szakterületen.

Nagyon büszke arra, hogy akkoriban olyan nemzetközi viszonylatban elismert és egyedülálló nemesítői programban vehetett részt, amelyben a hazai ökológiai viszonyokhoz alkalmazkodó, komplex kórtani rezisztenciatulajdonságokkal rendelkező fajták kinemesítése volt a cél.

Fotó: Vaszily Zsolt

A 2000-es éveket követően, közel két évtizedes kutatómunkát követően, megszülettek azok a komplex rezisztenciával rendelkező, ugyanakkor megfelelő termésmennyiséget produkáló és gasztronómiai szempontból is kiváló fajták, amelyekkel ma már a termesztésben is találkozhatunk, s melyek akár a világpiacon is bármelyik fajtával felveszik a versenyt.

Vaszily Zsolt örömét fejezte ki a tekintetben, hogy napjainkra a Keszthelyen nemesített több államilag elismert fajta közül a Balatoni rózsa és a Botond fajták a köztermesztésben a legelterjedtebb fajtává váltak Magyarországon. Ugyanakkor, elszomorítónak tartja, hogy a több évtizedes sikeres nemesítői munka, a meglévő jó fajták ellenére, a hazai burgonyatermesztés helyzete még mindig nem tudott helyreállni és az ország nem képes az önellátásra.

Vaszily Zsolt jelenleg a Huminisz Kutatásfejlesztő Kft.-nél a Dunántúl területi vezetőjeként és szaktanácsadójaként tevékenykedik és részt vesz a cég termékeinek és technológiáinak fejlesztése kapcsán folytatott üzemi és kutatóintézeti kísérletekben.

Fontosnak tartja a növénykondicionáló és lombtrágya készítmények használatát, melyek segíthetik a szélsőséges, időjárási viszonyoknak kitett növények fejlődését.

Mint fogalmazott: „az elmúlt években tapasztalt aszály, a hűvös, fagyos tavaszok, a hirtelen érkező nagymennyiségű csapadék, a jégverések mind megviselik a növényeket, melyek nemcsak károkat okoznak számukra, hanem jelentősen vissza is vetik a termelésjövedelmezőségét.

A fulvó-és huminsav alapú növénykondicionálók azonban támogatják a talajt és a növények egészséges működését, melyek hozzájárulhatnak a terméskiesés megelőzéséhez, minimalizálásához és minőségi paraméterek növeléséhez” – mondta a szakember.

Fotó: Vaszily Zsolt

Hozzátette:

„A fenntartható, versenyképes gazdálkodás eléréséhez elengedhetetlen a megváltozott éghajlati és gazdasági viszonyok és a szigorodó készítményhasználati előírások közepette, hogy a gazdák folyamatosan nyomon kövessék az agráriumba érkező újdonságokat, rendelkezéseket. Figyelniük kell, hogy milyen új innovatív lehetőségeket ajánlanak a kutatók, a gyártók vagy a forgalmazók, legyenek azok akár növényvédőszerek, termésnövelőanyagok, műszaki megoldások és új fajták, genetikák. Az adott növényfaj, növénykultúra igényeihez alkalmazva ezeket be kell illeszteni a gazdálkodási folyamatba. Meglehet, hogy ez akár plusz odafigyelést, plusz költséget és plusz tudást igényel az amúgy is nagy terhet hordozó mezőgazdasági szakemberektől, de a túlélés kulcsa lehet vagy lesz” – hangsúlyozta a szakember.

 A szakember a munka mellett a társadalmi szerepvállalást is fontosnak tartja.

Mint elmondta a sok év alatt megtanult, megszerzett elméleti tudást és gyakorlati tapasztalatot tovább kell adni minden olyan a kistérségben élő gazdálkodóknak, civil személynek és szervezetnek egyaránt, akik azt igénylik.

Zala megyéhez köthető szakmai, gasztronómia és turisztikai rendezvényekben szervezőként is sokat tevékenykedett és a mai napig is tevékeny részese számos rendezvénynek (pl.: Zalai Borcégér, Bor-és Dödölle Fesztivál, Keszegfesztivál, Burgonyafesztivál, Hungarikum és Nemzeti Értékek Rendezvénysorozat, Egészséges Életmód Rendezvény sorozat…).

Vaszily Zsolt büszke arra, hogy a tavalyi 2023-as évben a Da Bibere Zalai Borrend tagsága újabb öt éves ciklusra az egyesület vezetőségi tagjának, alelnök-kancellárjává választotta.

Emellett feleségével együtt részt vesz az általuk alapított civil szervezet -a Szemfüles Egyesület a Gyermekekért- munkájában, melynek célja a különböző fejlődési nehézségeket, zavarokat mutató, speciális nevelési igényű gyermekek sikeres társadalmi integrációjának támogatása. Tevékenységével -rendezvények szervezése, szakmai kapcsolatok építése- aktívan segíti az egyesület munkáját.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés