Agrárportrék

Czakó Szabolcs János: A mezőgazdaságból nem lehet csak úgy kiszállni

 

„2016 februárjában vehettem át a 2015. Év Agrárembere Fiatal Gazda Kategória győztese díjat. Megtisztelő volt a jelölés is. Persze meglepetésként ért, hogy a szoros mezőnyben, a közönség szavazatok és a szakmai zsűri döntése alapján az élen végeztem” – fogalmazott Czakó Szabolcs János.

Ezek az események ösztönzőleg hatottak a szakemberre, melynek hatása még a mai napig is tart. „Sokszor a hétköznapok küzdelmeibe belefeledkezve, biztatóan hat egy ilyen szakmai színvonalú elismerés” – emlékezett vissza.

A díj átvételét követően számtalan média szereplésre került sor. A helyi és megyei sajtó munkatársai több cikket, televíziós beszélgetést is készítettek Czakó Szabolcs Jánossal.

Ez a fajta ismertség elismeréssel is párosult. Korábban is jellemző volt, de ezután még többen keresték meg szakmai tanácsokért. „Ebben a helyzetben én szívesen segítek és örömömre szolgál, ha valaki boldogulását akármilyen mértékben is, de előre tudom vinni”- árulta el.

Fotó: Czakó Szabolcs János

A kategória támogatójaként szereplő Kuhn Mezőgazdasági Gép Kft-vel azóta példa értékű partneri viszony alakult ki. Az elmúlt nyolc esztendőben 6 eszközt vásároltak a forgalmazótól, amely jelzi a gépek minőségét és ami szintén fontos, a cég kollektívájának szakmai és emberi értelemben pozitív, gazdabarát hozzáállást.

A családi gazdaság az elmúlt nyolc év alatt 300 hektárról 600 hektárra növelte működési területét – saját és bérelt földterületeket is beleértve. A húsmarha ágazat létszáma elérte a 200 darabot.

„Egy 2016-ban velem készült beszélgetésben még százas létszámot jelöltem meg célként. Örömömre szolgál ennek túlteljesítése és persze a jövőben ennél is nagyobb állomány létrehozása a tervem” – tette hozzá Czakó Szabolcs János.

Aktívan részt vesznek az AKG, valamint az ÖKO programban. 2014 óta napjainkig sikeres szakmai együttműködést folytatnak a Kiskunsági Nemzeti Parkkal az ökológiai legeltetéses területhasznosítás vonatkozásban.

A húsmarha ágazatuk fejlesztésében nagy segítség volt az állattartó telepek korszerűsítési pályázata. „Az utóbbi években részesei vagyunk a Diák Munka Programnak is. Ebben nagyon jó lehetőséget látok a munkaerő orvoslása tekintetében. Továbbá ezáltal a fiatalokat közelebb hozzuk a mezőgazdasághoz, enyhítve annak generációs problémáit” – mondta a szakember.

2021-ben kiállítói voltak a Kiskun Expo-nak, mely a Kiskunfélegyháza térségének agrár és élelmiszeripari szereplőinek bemutatásra volt hivatott.

A gazdálkodás során nagyon sok szakmai kihívással szembesülnek az ágazati szereplők. „Fontosnak tartom a folyamatos helyzetértékelést és a levont konzekvenciák alkalmazását. Lényeges a hatékonyság növelése és persze a környezettudatosság. Napjainkban döntő szerep jut az innovációnak” – mondta Czakó Szabolcs János.

2019-ben megtisztelő felkérés érte a szakembert, hiszen részt vehetett egy új innovatív eljárás kidolgozásában a Granofarm Csoport keretében. Ennek lényege, hogy biogázüzemi melléktermék speciális granulátumát juttatják ki precíziós módszerrel a kapás növényi kultúrákban, vetéssel egy menetben.

A fenti projekt kutatás fejlesztési pályázat keretében támogatásban is részesült.

„Sikeresen zártuk a kísérleteket, melynek következtében az eljárás szabadalmi bejegyzése is megtörtént. Meg kell jegyeznem, hogy példa értekű együttműködés zajlott a MATE (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem), az Agrogeo Kft., Bay Zoltán Nonprofit Kft, Kósa Ferenc László szaktanácsadó, valamint a kísérletben részt vevő három fiatal gazdálkodó között” – mondta Czakó Szabolcs János.

Az elmúlt immáron nyolc évben folyamatos volt a technika fejlesztés a gazdaságukban Lényeges szempontok, hogy minél kevesebb energiával, minél gyorsabban és persze jobb minőségben legyen elvégezhető egy-egy munkafolyamat – azaz növeljék a hatékonyságot.

„A szükséges modern eszközök használata viszont speciális tudást is igényel. Ebben nagy segítségemre van unokaöcsém, Dora Szabolcs, aki a közelmúltban végzet mezőgazdasági technikumi tanulmányaival. Büszke vagyok rá, hiszen egész kis kora óta részt vett családi gazdaságunk tevékenységében ellesve a gazdálkodás sava borsát” – árulta el a szakember.

Az elmúlt évek rendkívüli eseményei nagy nehézségekkel jártak az agrárium számára is. A korona vírus járvány gazdasági következményei bizonytalanságot szültek a világban. „Számunkra viszont fontos következtetés volt, hogy mekkora erőt jelent az élelmiszerellátás biztonsága, mely hazánkban megvalósult a pandémia alatt is” – tette hozzá.

A 2022-es esztendő pusztító aszálya szinte lehetetlen helyzetbe hozta az ágazat szereplőit. Gyakorlatilag felégett a határ ország szerte. Ebben az évben az Agrártárca, a szakmai szervezetek és a gazdák párbeszéde és konstruktív hozzáállása kellett ahhoz, hogy átvészeljük a páratlan szárazság jelentette kihívásokat.

„Gazdaságomban is komoly feladat volt a húsmarha ágazat takarmány szükségletének biztosítása. Túl ezen, a szántóföldi ágazatban pedig jelentős termés kieséssel kellett számolni, sőt vesztességet elkönyvelni” – emlékezett vissza Czakó Szabolcs János.

„A szomszédos Ukrajnában vívott háború is rányomta a bélyegét az ágazat eredményességére” – tette hozzá. „A konfliktus következtében az EU által Ukrajnának biztosított vámmentesség ahhoz vezetett, hogy a hazai termény önköltségi ár alatt került értékesítésre. Ez személyesen engem is nagy mértékben érintett. Így a korábban prosperáló szántóföldi tevékenységem immáron második éve volt eredménytelen minden igyekezet ellenére” – mondta el a szakember.

A 2023-as esztendőben a húsmarha ágazat volt képes kompenzálni a növénytermesztés vesztességeit. Utóbbi tény rávilágít arra, hogy a komplex gazdaság ellenállóbb tud lenni rendkívüli helyzetekben.

Az ukrán válság mezőgazdaságra gyakorolt másik fontos aspektusa, az üzemanyagok árának helyzete. A háború kezdete óta a kőolaj világpiaci árának kiszámíthatatlan ingadozása megnehezíti a gazdaság költségvetési kiadásainak tervezését.

„Gazdaságom hiába rendelkezik egy korábbi beruházásnak köszönhetően tároló kapacitással, annak feltöltése teljesen bizonytalan, mivel az ármozgás kiszámíthatatlan. Összegezve versenyhátrányban vagyunk, önhibánkon kívül, a nemzetközi folyamatok következtében” – szögezte le – fogalmazott Czakó Szabolcs János.

A fenti nehézségek érthető okokból megviselik a gazdatársadalmat, de bíznunk kell a „viharos idők” elmúlásában. Azt szoktam mondani, hogy a mezőgazdaság olyan sportág, ahonnan nem lehet csak úgy kiszállni!” – tette hozzá.

„Évtizedeket átívelően kell tervezni. Gondoljunk csak arra, hogy a talajjal való munka micsoda hosszú „építkezés”, vagy hogy egy megfelelő genetikai színvonalú állatállomány beállítása is évekbe telik. Akkor még nem beszéltem az utóbbiakhoz társuló technikai struktúra kialakításáról. Nekem személyesen ezek a meglátásaim és eszerint tekintek bizakodással a jövőbe” – mondta Czakó Szabolcs János.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés