Agrárportrék

Szabó József: Hal van bőven

Nagy megtiszteltetésnek tartja Szabó József, mezőgazdasági gépészmérnök, hogy jelölést kapott az Év Állattenyésztői díjra 2021-ben. Nem számítottam rá, hogy meg is nyerem ezt a kategóriát” – emlékezett vissza. „Sokan gratuláltak, még olyan kollégák is, akiket addig nem ismertem” – tette hozzá.

Az Akasztó és Dunatetétlen térségében gazdálkodó Szabó József saját halgazdaságot hozott létre, de szántóföldi termelést és rackajuhok tenyésztésével is foglalkozik.

Halgazdaságában 12 tó és teleltető rendszer összesen 300 hektáron működik. Három másik termelővel összefogva létrehozta az Akasztói Szikiponty Termelő Konzorciumot, melynek köszönhetően összesen 400 hektárra nőtt a halgazdaságuk.

Fotó: Szabó József

A 16 tóegységből álló halgazdaságban az 1 hektáros tótól egészen a 45 hektáros nagyságig terjednek a halastavak, illetve 30 kisebb, teleltető tóval, illetve egy halfeldolgozó üzemmel is rendelkeznek.

A vizekben elsősorban pontyot és szürkeharcsát tenyésztenek, melyek számára a szükséges takarmányt maguk állítják elő a mintegy 300 hektáros szántóföldjükön.

Szabó József elmondása szerint az energia- és az alapanyagárak emelkedése egyaránt érezteti negatív hatását a gazdálkodásukban, mivel az önköltség lényegesen magasabbá vált a korábbiakhoz képest.

További hátrányként jelentkezik a jelentős madárkár, ami a nyáron érte a halgazdaságot. Mint a szakember fogalmazott:

„Az aszály miatt nagyon sok madár keres itt táplálékot, ezek pedig rengeteg halivadékot elpusztítanak, emiatt egyelőre kérdéses a tavaszi halállomány mennyisége.”

Továbbra is foglalkoznak Hortobágyi fehérracka tenyésztésével, mára 150 fős anyaállománnyal rendelkeznek.

Ahogy a halakból, úgy az ürük, illetve a bárányok húsából is ételeket készítenek, melyeket a 2004 óta sikeresen működő Akasztói Horgászpark és Halascsárdában értékesítenek. Sikeres generációváltásnak köszönhetően az étterem működtetését Szabó József fiai vették át.

A szakember hangsúlyozta: „Bőven van hal Karácsonyra. A halfogyasztás szezonálisan decemberben a legmagasabb, azonban kis mértékben ugyan, de folyamatosan nő a halfogyasztás Magyarországon.”

A gazdaságban uniós pályázat felhasználásával sikeresen hajtottak végre fejlesztéseket: halszállító gépkocsikat, illetve a termeléshez szükséges berendezéseket vásároltak.

További terveik között szerepel a halastavakat összekötő utak, illetve a tavak korszerűsítése.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés