Agrárportrék
Harmóniában a gomba, a bor és a turizmus
Nagyon örült Rácz József, amikor megtudta, ő lett Az Év Agrárembere kitüntető nagydíj Fenntartható gazdálkodás kategória győztese. Mint fogalmazott: „ezzel a díjjal a családjának, vállalkozásának eddigi munkáját ismerték el, amely további erőt ad munkája folytatásához.”
Rácz József, a Magyar Gomba Kertész Kft. és az Egri Korona Borház Kft. ügyvezető igazgatója úgy érzi, a kitüntetés rangot adott sok éves munkájának.
Az egri születésű Rácz József szőlész-borász családból származó okleveles kertészmérnök, a veszprémi Pannon Egyetem címzetes egyetemi docense, a KORONA Gomba márkanéven ismertté vált és közkedvelt gombatermékeket gyártó szervezet vezetője. Lelkiismeretes irányításával és a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával a cég mára az ország, sőt a régió egyik vezető gombaipari vállalatává nőtte ki magát.
A cég a gombatermesztés teljes vertikumával rendelkezik: fajtakutatás, üzemi spóra-előállítás, komposztkészítés, gombatermesztés, élelmiszeripari feldolgozással egyaránt. A fehér és barna csiperke mellett különböző távol-keleti fajtákat, mint például shiitake, shimeji vagy ördögszekér laska gombát is termesztenek, melyek jelentős részét külföldön értékesítik.
„Az előző években egy 5 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően 50 százalékkal növelni tudtuk a gombatermelő kapacitásunkat” – mondta el Rácz József.
„De a feldolgozás területén is előre léptünk, például egyre nagyobb teret kap a robotizáció is. Ma már nemcsak frissen kínáljuk gombáinkat, hanem szárítva, illetve üveges és dobozos konzervként is” – tette hozzá.
A szakember külön örömnek tartja, hogy a 3 fia is a cégnél dolgozik, „így lesz kire hagyni a vállalatot” – fogalmazott.
Rácz József a bortermelés, illetve a borturizmus területén is meghatározó szereppel bír a térségben.
Demjénben, Eger mellett, Egerszalók közvetlen szomszédságában működik az Egri Korona Borház impozáns pincészete étteremmel, termálfürdővel, illetve egy 16 szobás wellness hotellel és egy 12 apartmanházból álló Borfaluval.
A létesítmény egy közel 300 hektáron elterülő, lankás dűlőkön fekvő szőlőbirtokon található, ahol a borkóstolás, a pincebemutató és más kulináris kalandok mellett a vendégeknek számos szabadidős és wellness programra is lehetőségük van. A 100 fős rendezvényterem pedig esküvőknek, konferenciáknak is ideális helyet kínál.
Rácz József bizakodóan látja a jövőt. Fontosnak tartja a fejlesztést: a mezőgazdaság mellett a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni a turizmusra és a vendéglátásra is.
agrotrend.hu