Agrárportrék

Fóris Anna: Egyre nő az igény a bio termékek iránt

 

Nagy örömnek tartja Fóris Anna, hogy 2022-ben őt választották az Év Agrárembere verseny Különdíjasának. Mint fogalmazott: „Megtiszteltetés számomra, hogy nőként, 4 gyermek édesanyjaként sikeresen szerepelhettem nagy szaktekintélyek társaságában.”

Fóris Anna férjével, Fóris Ödönnel régi álmukat váltották valóra, amikor 13 évvel ezelőtt Pátka térségében megalapították a saját önellátó gazdaságukat.

„Kezdettől fogva az volt a célunk, hogy a saját zöldség- és gyümölcsigényünk kielégítése mellett eladásra is termeljünk” – fogalmazott Fóris Anna, kertészmérnök.

Fotó: Fóris Anna

A biogazdálkodáshoz egyetemi tanulmányok mellett az erdélyi nagyszülők élete adott mintát, akik áram és vezetékes ivóvíz nélküli tanyájukon, a természettel tökéletes harmóniában éltek és gazdálkodtak. Állattartásból tartották fenn magukat, azt fogyasztották, amit megtermeltek.

„Sajnos a 21. században nem lehet egy az egyben lekövetni ezt a hagyományos életformát, de ebből a mintából táplálkozva alakítottuk ki az életünket és a gazdálkodásunkat. A búzánkat kézzel aratjuk, a kenyeret magunk sütjük, a gyapjúból fonalat, ruhákat készítünk” – mondta Fóris Anna.

Hozzátette:

„Ugyanakkor fontos a korunk adta technikai vívmányokat – például az internetet – is használni, de az olvasásra és a tanulásra is nagy hangsúlyt helyezünk.”

A Fóris házaspár biogazdálkodása egyre nagyobb érdeklődésre tett szert az előző években.

„Az első időszak nehéz volt, a család sem értette, hogy diplomásként miért túrjuk a földet, de a covid-járvány idején sokak számára felértékelődött, hogy minden élelmiszer a rendelkezésünkre áll, nem kell boltba vásárolnunk” – emlékezett vissza.

Az egyhektáros gazdaságban a házaspár önellátó zöldség, gyümölcs, hús és tojás tekintetében, emellett 15 család számára termel zöldségféléket. Több, mint 40 féle zöldség, közel 100 fajtáját termesztik.

A tagok nem a terményekért fizetnek, hanem a gazdaság éves fenntartási költségéből vállalnak részt, cserébe pedig májustól októberig hetente, a fennmaradó időszakban pedig havonta egy-két ládával részesednek a megtermelt zöldségekből.

„A visszajelzések alapján a vásárlóink nagyon szeretik a magas minőségű termékeinket, folyamatosan nő az igény, szívesen támogatják a családunkat” – fogalmazott Fóris Anna.

A díj átvételét követően a házaspár egy bemutatókertet is kialakított a gazdaságban, ahol egy oktató program keretében várják az önellátást megcélzó felnőtteket, illetve szívesen fogadják a helyi óvodásokat, iskolásokat is. 

Fóris Anna kiemeli a nők szerepét mind a gazdálkodásban, mind a társadalmi szerepvállalásban, hiszen, ahogy fogalmazott: „a nőkön keresztül lesz a növényből étel!”

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook