Agrárportrék

Ackermann Tamás: Megtiszteltetés a szakma részéről

Meglepte Ackermann Tamást, amikor megtudta, jelölték az Év Agrárgépésze díjra. „Megtiszteltetésnek tartom, hogy az agrárgépész szakma rám szavazott, így én kaphattam meg ezt a díjat 2020-ban” – fogalmazott.

Ackermann Tamás változatlanul a Mezőgépgyártók Országos Szövetség elnökségi tagja, ám azóta a Mezőgazdasági Gépforgalmazók Szövetség felügyelő bizottságába is beválasztották, amit a díjnak köszönhető elismerésnek tart.

A szakember a Fiegl Abda Kft. vezetőjeként koordinálja a közúti, mezőgazdasági, építőipari pótkocsik és haszongépjárművek gyártását, illetve értékesítését.

Fotó: Ackermann Tamás

A magyar gyár napjainkra nemcsak a hazai, de az exportpiacokon is elismerést vívott ki magának termékeivel, leginkább ponyvás, billentős félpótkocsik, gépszállító trélerek, konténerszállítók, letoló kocsik, tartálykocsik, valamint biogáz adagolók, és alkatrészek gyártásával.

A hazai piac meghatározó szereplője azonban külföldön is közkedvelt, hiszen a környező országok mellett Japánba, Új-Zélandba és Dél-Koreába is szállítanak gépeket.

Ahogy Ackermann Tamás elmondta, a pandémia máig érezteti a hatását, de a megugró energiaárak, illetve a szállítási költségek jelentős drágulása egyaránt nehezíti a cég működését.

„A piac mára kiszámíthatatlanná vált. Az alapanyagárak emelkedése miatt az összköltségszint 30-40 százalékkal magasabb lett, miközben érezhetően csökken a kereslet” – árulta el a szakember.

„Főként a hazai piac zsugorodása jelentős, amely akár 45 százalékkal is kisebb volt 2023-ban, mint a korábbi években, de a külföldi piacokra is 20 százalékkal kevesebb terméket tudtunk szállítani” – tette hozzá.

Az orosz-ukrán háború is érzékenyen érinti a cég működését, hiszen az embargó miatt elveszítették az orosz piacot, amely a saját fejlesztésű átrakó kocsijuk 80 százalékát felvette. Most új piacokat keresnek, elsősorban Dánia, Románia, illetve Lengyelország irányában tárgyalnak.

A szakember reményét fejezte ki, hogy 2024-ben javul a hazai kamatkörnyezet és beindulhat gazdaság növekedése.

Folytatják a fejlesztéseket, tavaly egy új, 3 ezer nm-es raktárcsarnokot építettek, illetve lézervágó gépeket vásároltak.

Az idén pedig új csarnokfejlesztésbe fognak, bővítik a robotizálást, hogy fokozhassák a szériagyártást, valamint termékfejlesztéssel is készülnek.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook