Agrárportrék

Maróti Miklós: Az Év Agrárinnovátora díjat 2016-ban nyerte el

 

Az Év Agrárinnovátora díjat 2016-ban nyerte el Maróti Miklós, melyet óriási megtiszteltetésnek tart. „Ez azt mutatta, hogy a magyar mezőgazdasági szakmai közösség elismeri a munkámat és a céget, amit felépítettünk” – fogalmazott.

„Hasonló pozitív visszajelzéseket kaptam a meglévő ügyfeleinktől. Ez pedig motivációt jelentett a további fejlődésre” – tette hozzá.

Az AgroVIR fejlesztése azóta sem állt meg, folyamatosan a legújabb technológiákhoz és az ügyfeleik igényeihez formálják a szoftverük működését. Ezzel is válhattak Magyarország piacvezető farm menedzsment szoftverévé.

Hazánk határain túllépve a környező országokban Szlovákiában, Romániában, Bulgáriában és Szerbiában is terjeszkednek. Ezen felül távolabbi országokban, Azerbajdzsánban és Argentínában is használják már a szoftverüket.

Fotó: Maróti Miklós

„Rengeteg változáson mentünk keresztül az utóbbi években. Egyrészt elköltöztünk a tatai székhelyünkről és Budaörsre a főváros közelébe helyeztük át az AgroVIR irodáját” – mondta Maróti Miklós.

„Egy megújult modern arculattal rendelkező irodát sikerült berendeznünk, ahol a közben 35 főre nőtt magyarországi csapatunk kap helyet” – tette hozzá.

Az iroda kialakítása közben törekedtek arra, hogy a fiatalabb generáció tagjai is otthon érezzék magunkat a cégben. Az utóbbi években a dolgozói átlagéletkor rohamosan csökkent a generációváltás miatt.

„Mivel a külföldi terjeszkedésünkre is nagyobb hangsúlyt fektettünk, így Romániában, Szlovákiában és Argentínában is alapítottunk leányvállalatot. Romániában jelenleg négy kolléga, Szlovákiában három kolléga dolgozik, az argentin operációnkat viszont azóta sajnos megszüntettük” – monda a szakember.

„Úgy gondolom elérkeztünk arra a pontra, hogy már tudjuk mi az, ami működik a mi szakmánkban és ezt igyekszünk a környező országokban is folytatni” – tette hozzá.

A kollégák mellett a tulajdonosi szerkezet is átalakult, két további szakmai befektetőt vontak be az AgroVIR tulajdonosai közé, azzal a céllal, hogy közösen dolgozzanak a nemzetközi bővítésen.

„Az AgroVIR terjeszkedését legjobban számokkal tudom bemutatni, amikor az díjat átvettem 2016-ban, az AgroVIR-t 280 ezer hektáron használták Magyarországon. Ez a szám megduplázódott itthon, a külföldi terjeszkedésünkkel együtt pedig már átléptük a 800 ezer hektárt is. Erre nagyon büszke vagyok” – árulta el Maróti Miklós.

Fejlesztések tekintetében mindig szem előtt tartották, hogy alkalmazkodjanak a változó technológiai környezethez, és jövőbemutató, de működő alkalmazásokat fejlesszenek.

„Az utóbbi években nagy hangsúlyt fektettünk az adatérkeztetési folyamatok bővítésére, amely azt jelenti, hogy megjelent két applikációnk is, az egyik az Agronomist®, agronómusok számára, illetve a Works® a gépkezelők számára. Ezek segítik az ügyfeleinket, hogy könnyebben tudják a napi folyamataikat regisztrálni a szoftverünkben” – mondta Maróti Miklós.

Továbbá a 4Connect® szolgáltatásuk is elindult, amellyel lehetőség nyílt az erőgépek és a munkagépek műveleti adatainak automatikus küldésére az AgroVIR rendszere felé.

A sikert mi sem bizonyítja jobban, hogy az Agrárminisztérium 2022-ben nekik ítélte az Agrár Innovációs Díjat ezért termékért.

„Természetesen, ahogy a mezőgazdasági piac minden szereplőjét, úgy minket is negatívan érintettek az utóbbi évek kihívásai. A termelőket sújtó piaci hullámzások, növekvő adminisztratív terhek és kiszámíthatatlanság minket, mint szolgáltatókat is próbára tettek” – árulta el a szakember.

„Közvetlen kapcsoltunkból adódóan igyekeztünk inkább segíteni, mint nehezíteni az ügyfeleink dolgát. Ezért szakmai projekteket is indítottunk, hogy a kihívásokra megoldást keressünk” – tette hozzá.

Az aszályos években indult egy öntözési termékfejlesztési projekt a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-vel közösen. Illetve elkezdték a nyitást a kisgazdálkodói réteg felé is az Agrárközösséggel közösen, hogy az új adminisztratív terhek ellen egy segítő kéz legyen az AgroVIR.

A háború negatív hatása a céget közvetlenül is érintette, ugyanis a háború kitörése előtti évben kezdtek el Ukrajnában terjeszkedni, amely az események miatt teljesen leállt.

„A jövő kihívásaira már most igyekszünk előkészülni. A szoftverünk fejlesztési irányait is úgy határoztuk meg, hogy az előre látható tendenciákra válaszolni tudjunk” – mondta a szakember.

„Egyrészt elkezdtük a fejlesztéseket gépek felé történő adatkommunikációk tekintetében, amely előfutára lehet az önvezető gépek irányításának. Továbbá figyeljük az EU-s, illetve klímasemlegességi direktívákat és ezekre válaszolva alakítjuk ki azokat a fenntarthatósági eszközöket, amelyek segítik a gazdálkodók átállását a következő időszakban” – hangsúlyozta Maróti Miklós.

Az új technológiai vívmányokat is igyekeznek beépíteni a szoftverükbe. Céljuk az, hogy mesterséges intelligencia alapú döntéstámogatás legyen az AgroVIR rendszerben az év végéig.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook