Agrárportrék

Vitai László: A mezőgazdasági termelés egy hivatás, nem csupán munka

 

Örömmel emlékszik vissza 2014-re Vitai László, amikor elnyerte az Év Agrárembere Közönség díját. Nemcsak a sok gratuláció miatt vált fontossá ez a díj számára, hanem azért is, mert édesanyja súlyos betegsége ebben az időben derült ki, az elismerés egyben kapaszkodót és reménységet is jelentett számára.

Vitai László harmadik generációs gazdálkodó. A családi birtok kialakítását nagyapja kezdte el, ő maga a szüleitől vette át a feladatokat, jelenleg is édesapjával közösen végzi a szántóföldi munkákat. Amellett, hogy a saját, 30 hektáros gazdaságát irányítja, a Tiszaújváros környezetében található 270 hektáros családi gazdálkodás egészében is egyre több feladatot végez el.

Szántóföldi termelésben őszi búzát, árpát, repcét, illetve napraforgót termesztenek, de emellett alternatív növényeket is folyamatosan keresnek. A repcetermesztés gazdaságossági és termesztéstechnikai rendszerek, körülmények miatt lassan háttérbe szorul és teljesen megszüntetésre kerül.

Fotó: Vitai László

A gabonapiac mára telítetté vált, a felvásárlási árak kiszámíthatatlanok, tavaly jelentősen csökkentek, miközben előtte indokolatlanul magasak voltak, ezért szélesíteni kívánjuk a termékpalettánkat. Jelenleg a szója termesztésében gondolkodunk. A próba év tavaly megvolt, idén folytatása következik” – fogalmazott Vitai László.

„Beigazolódni látszik a stratégiánk, hiszen mi a termésünk 60-70 százalékát előre lekötjük. Ez egy stabilitást ad a gazdaságunknak, hiszen biztos bevételt jelent számunkra. Elmondhatjuk, nem maradt értékesítés nélküli átmenő készlet, mindent sikerült eladtunk” – tette hozzá.

A stabil működés mellett érzik az inputárak emelkedését. Mint Vitai László elmondta, igyekeznek okszerűen, talajvizsgálatra alapozva, növényekre szabva kevesebb műtrágyát felhasználni.

„A megfontolt döntés, a biztonságra való törekvés mellett fontos szempont számunkra a föld termőképességének megőrzése is, ezért a földeken hagyjuk a szerves anyagokat, nem adunk el melléktermékeket. Emellett baktériumtrágyát és egyéb mikrobiológia készítményeket is kijuttatunk a földjeinkre, illetve forgatás nélküli művelést is egyre nagyobb arányban alkalmazunk, nem elhagyva a szántást sem, mint alapművelési technikát” – árulta el a szakember.

Ahogy fogalmazott, folytatják a megkezdett beruházásokat, fejlesztéseket, de a kialakult kedvezőtlen gazdasági környezetre való tekintettel biztonsági üzemmódban működtetik a családi vállalkozást.

„Mert a hosszú távú célok eléréséhez a likviditás megőrzése a garancia arra, hogy a vállalkozás akadálytalanul működhessen tovább, hiszen a mezőgazdasági termelésnek nem csupán egy munkának kellene lennie. Ez egy hivatás, ami az embert és a környezetét mind társadalmilag, mind gazdaságilag mozgatja, megújul, fenntart, élhetőve tesz és megőriz” – fogalmazott Vitai László.

„A mottóm: „Próbálj úgy élni, mintha ez lenne az utolsó nap az életedben mikor cselekedni tudsz, de gazdálkodj úgy, mintha örökké élnél” – tette hozzá.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook