Agrárportrék

Nyárádi Attila: Költséghatékonyabb talajművelés magyar fejlesztésű gépekkel

Az Év Agárgépésze díjra való jelölést is megtiszteltetésnek tartja Nyárádi Attila, a Framest Kft. ügyvezető igazgatója, aki meg is nyerte a kategóriát 2014-ben, az Év Agárembere díj első évadában.

Mint fogalmazott, sokat jelentett számára, hogy az agrárszakma értékesnek tartja a munkáját. A díjnak köszönhetően jobban meg tudták mutatni a cég filozófiáját az agártársadalomnak.

A magyar tulajdonban lévő Framest Kft. 20 éve tervez és gyárt mezőgazdasági gépeket, elsősorban lazítókat, tárcsákat, magágykészítőket és kombinált művelőeszközöket.

„Kezdettől fogva célunk a csökkentett menetszámú talajműveléshez és a víztakarékos termeléshez szükséges gépek gyártása” – mondta Nyárádi Attila.

„20 évvel ezelőtt is hangsúlyoztam, hogy a szántás költséges és a talaj termőképessége megőrzése szempontjából kockázatos, ezért amennyiben lehetséges, érdemes más technológiával kiváltani” – tette hozzá.

Fotó: Nyárádi Attila

Hangsúlyozta:

„A hazai agráriumban hagyománnyá vált a szántás, még 30 évvel ezelőtt is a gazdák 99 százaléka szántott, holott csupán 5-10 százalékban volna indokolt az eke használata.”

Nyárádi Attila örömét fejezte ki, hogy ma már eléri a 30-40 százalékot is azoknak a földeknek az aránya, melyeket nem szántanak a gazdák. Ugyanakkor úgy látja, még nem eléggé tudatosan művelik a gazdák a földjeiket.

„Van lehetőség pedig kevesebb víz és gázolaj felhasználásával gazdálkodni. A mostani magas költségek várhatóan rákényszerítik a gazdákat a számolásra, a költséghatékonyabb gazdálkodásra, hiszen a gépeinkkel olcsóbban és költséghatékonyabban képesek gazdálkodni” – tette hozzá.

A szakember fontosnak tartja az innovációt, ezért a kor kihívásaival lépést tartva folyamatosan fejlesztik a termékeiket.

Nyárádi Attila elárulta, olyan új gépek vannak a tervezőasztalukon, melyek az előző 20 év tapasztalataira alapozva. Egyúttal a mai kor kihívásaihoz igazodva fogják szolgálni a termelést. Terveik szerint az idén piacra kerülnek a legújabb gépeik.

Az előző években kialakult nehéz gazdasági helyzet a Framest Kft. működését is érinti, amit mi sem mutat jobban, hogy tavaly 40 százalékkal csökkent a megrendelések száma.

A cégvezető azonban úgy véli, érdemes kitartani. Hiszen a kisebb és a nagyobb gazdaságok számára egyaránt a túlélést jelenti a költséghatékonyabb termelés, melyet a gépeik jelentősen támogathatnak.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook