Agrárportrék

Pócz János: Kifizetődő a gazdaszemlélet a tenyésztési program során

 

Óriási meglepetés volt számára, hogy őt választották 2015-ben az Év Állattenyésztőjének. Mint fogalmazott: „ritkán kap az ember ilyen jellegű elismerést a munkájáért.”

Pócz János a hazai szarvasmarha-tenyésztés megkerülhetetlen alakja. Szakami rangját elsősorban a holstein-fríz, a kettőshasznú magyartarka és a húshasznú fajták küllemi bírálati rendszereinek kidolgozásával, a hivatásos küllemi bíráló szolgálat létrehozásával, a bírálók kiképzésével és tenyésztési tanácsadói tevékenységével érte el.

Nevéhez fűződik, hogy 1983-ban, a világon elsőként Magyarországon indult el a lineáris leíró bírálat.

Fotó: Pócz János

1992-ben részese volt a Holstein-fríz Világkonferencia hazai megrendezésének. 1993-ban a küllemi bíráló csapattal együtt a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének munkatársa lett, mint vezető bíráló és tenyésztési igazgató.

E tevékenységét az Egyesületnél 1996-ig végezte, azóta független tenyésztési tanácsadó.

Büszke arra, hogy két valaha volt tanítványa mára a Holstein-Fríz Világszövetség küllemi bírálati paneljának és nemzetközi showbíró képző testületének meghatározó tagjai.

1996-ban megalapította a P AXON Kft., illetve a COWART Kft-t és tenyésztési tanácsadást nyújt a hazai tenyészeteknek.

Ahogy fogalmazott: „A kiváló genetikai állomány alapvető szerepet játszik nemcsak az állat egészségi állapotában, hanem a tenyésztés kifizetődő mivoltában is. Érdemes azonban gazdaszemlélettel gondolkodni és végezni a tenyésztést. Az indexek csak támpontokat adnak ” – szögezte le a szakember.

Hozzátette:

„Manapság nagyon sokan túlértékelik a genom tenyészértéket.”

A szakember hibának tartja azt is, hogy a bikákat túl hamar selejtezik, még mielőtt kiderülhetne, milyen tulajdonságokkal bíró utódokat képes létrehozni.

„A tehenészetek nyereségessége és az állatok egészsége érdekében is hasznosabb volna tehát egyfajta gazdaszemlélettel, hosszabb távra tervezni a tenyésztési program során” – mondta Pócz János.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook