Agrárportrék

Bűdi Károly: A diverzifikáció a túlélést is biztosíthatja

Megerősítésként élte át Bűdi Károly, amikor megtudta, ő nyerte el 2016-ban az Év Fiatal Gazdája díjat. Mint fogalmazott: „Ez a díj visszaigazolás számomra, hogy jó úton járok.”

Bűdi Károly egy 13 generáció óta működő családi gazdaságot vezet. Az előző években felszámolták a korábbi burgonya és kajszi ültetvényüket, a 600 hektáros birtok fő profilja jelenleg a vetőmag-előállítás. Főként őszi árpát és búzát, valamint apró magvakat termesztenek.

A szakember úgy tapasztalja, stabil a vetőmagpiac helyzete, van kereslet a jó minőségű vetőmagokra. Termékeik nagy részét 100 kilométeres körzetben értékesítik.

Fotó: Bűdi Károly

A szakember fontosnak tartja a több lábon állást, ezért 3-4 éve Agnus szarvasmarha tenyésztést is elindítottak. Jelenleg az állomány felfuttatása zajlik, a csorda 40 főből áll.

Bűdi Károly fiatal gazda társaival közösen megalapították az AgriDron Kft.-t, amely agrárszaktanácsadással foglalkozik. A vezetőségben megtalálható agrár-, kertész- és gépészmérnök, talajtani-, és növényvédelmi szakemberek egyaránt.

Fontosnak tartják az innovációt, illetve a precíziós gazdálkodást, valamint a drón-technológiát.

Talaj vizsgálati rendszerük segítségével képesek olyan komplex vizsgálatot lefolytatni és alkalmazni, amely alkalmas a termelők számára gyors és pontos adatokat szolgáltatni, mellyel hozzájárulnak a talaj állapotának javításához, a fenntartható talajművelés megvalósításához is.

Bűdi Károly úgy látja az agrárszektor nehéz helyzete elsősorban az uniós intézkedések negatív hatásaiként alakult ki. „Az elmúlt 3 évben látható volt a romló tendencia” – állapította meg.

A szakember úgy véli: „a 2024-es év még nehéz lesz, a gazdáknak a túlélés a célja, várhatóan 2025-re javulhatnak a körülmények.”

„Ebben a nehéz időszakban fontos a diverzifikáció, hiszen a több lábon állás kulcs kérdés lehet a túlélésben. Érdemes ezért többféle növényt termeszteni, különféle terméket létrehozni, illetve szolgáltatást is végezni” – mondta.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook