Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Agrárportrék

Csizmadi Imre: A gazdák összefogása biztosíthatja a jövőt

 

Nagy megtiszteltetésnek és munkája elismerésének tartja Csizmadi Imre, hogy 2022-ben őt választották meg az Év Kertészének.  

Csizmadi Imre családja már generációk óta gazdálkodik Bugyi település körzetében, ő maga a harmadik generációt képviseli. A kezdetben 20 hektáros családi kertészet mára 300 hektárra gyarapodott, országosan is a legnagyobb felületen termelve a zellert, céklát és bazsarózsát. Továbbá jelentős felületet vetnek be burgonyával és vöröshagymával is – utóbbi termékek számítanak a fő profiljuknak.

Az országban egyedülállóan 3 hektáron bazsarózsát termesztenek. Ahogy Csizmadi Imre elmondta, a virágokat a holland tőzsdén értékesítik.

A bazsarózsa termesztése a hollandiai egyetemi időszakához kötődik, ahol beleláthatott Európa egyik legfejlettebb mezőgazdaságának működésébe.

„A bazsarózsa termesztése egy speciális piac, fix szereplőkkel. Magasak a bekerülési költségek, de megéri a fáradozást. A bazsarózsa 90 százalékát külföldön értékesítjük, meg kellett oldani a gyors szállítást, hogy a leszedést követő 24 órában a célpiacra juthassanak a virágok” – mondta el a szakember

Fotó: Csizmadi Imre

Sikeresen megvalósult a gazdaságukban egy nagyszabású, 850 milliós precíziós pályázat, melynek keretében új mosó- és csomagolóüzemet építettek fel, illetve bővítették a korábbi üzemüket.

Szem előtt tartják Nagy István, agrárminiszter céljait, mely szerint 2030-ra Magyarországnak önellátónak kell lennie burgonyából.

Ahogy Csizmadi Imre elmondta: marad változatlanul a fókuszban a zeller és a cékla, de a burgonyatermesztésre is egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek. „Bővítjük a termőterületet, kiépítjük az öntözőrendszert és egy 5 ezer tonnás burgonyatárolót is felépítünk” – árulta el a szakember.

 A megugró energiaárak, a vetőmag, a műtrágya és más költségek emelkedése mind nehezítik a magyar gazdák helyzetét. A szakember már korábban kiépítette a napelemes rendszert a birtokon, így a zöldségek hűtéséhez szükséges áramot megújuló energiaforrásból tudják biztosítani.

„Sajnos azonban a költségek emelkedésével párhuzamosan érezhetően csökkennek a felvásárlási árak, melyek együttes hatása nehezíti a gazdaságok rentábilis működését. Sok helyen eladhatatlanokká váltak a megtermelt termékek” – mondta Csizmadi Imre.

„A gazdák összefogása biztosíthatja a jövőt” – fogalmazott a szakember.

A hazai agrárszektor fejlődése és a közép-európai és európai zöldségtermesztésben elfoglalt szerepének növelését a fiatal gazdák körében is szeretné megismertetni, hangsúlyozni.

Ennek érdekében kezdett társadalmi szerepvállalásokba, részt vesz a Magosz Fiatal gazda tagozatának elnökségi munkájában, az Agrárkamara Pest megyei küldöttje, de szerepet kapott a Bugyi Területi Agrár Bizottságának elnökségi munkájában is.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés