Agrárportrék

Farkas László: A precíziós gazdálkodásé a jövő

 

Különös megtiszteltetésnek tartja Farkas László, hogy az agrár szakemberek 2014-ben őt választották az Év Szántóföldi Gazdálkodójának.

Farkas László a hazai precíziós növénytermesztés kiemelt képviselőjének számít, aki 2003 óta alkalmazza ezt a módszert.

A Somogy vármegyei Zimányban gazdálkodó Farkas László a precíziós gazdálkodás bevezetése során a a műszaki feltételek biztosításához Nagy Bence és Dr. Borsiczky István szolgáltatásait vette igénybe. A tápanyagutánpótlás differenciálásához az IKR Zrt. szakértőit alkalmazta az első években. Számos megoldás kidolgozása és alkalmazása valósult meg a gyomirtás területén Prof. Dr. Reisinger Péter személyes közreműködésével. A talaj termőképességének helyreállítása majd megőrzése során a mikrobiális talajoltást alkalmazta, a csökkentett menetszámú talajművelés alkalmazása mellett.

„Soha nem szégyelltem kérdezni, ha nem tudtam valamit. Merni kell felkeresni és kérdezni a szakértőket” – fogalmazott.

„A precíziós gazdálkodás a rendelkezésre álló erőforrások optimalizálásáról szól. A munkavégzés során keletkezett digitális adatok elemzése során lehetőségünk nyílik a legjobb döntések meghozatalára” – hangsúlyozta a szakember.

Fotó: Farkas László

Farkas László kiemelte, a növényállomány folyamatos figyelése szenzorok segítségével lehetőséget biztosít a megfelelő időben történő beavatkozások elvégzésére, ezáltal biztosítani lehet a növény harmonikus, stresszmentes fejlődését a jövedelmező termelés érdekében

„Az USA-ban már 50 éve bevett gyakorlat a precíziós gazdálkodás, nálunk azonban még mindig innovációnak számít, és továbbra is kisebbségben vannak azok a gazdák, akik átálltak erre a termelési módra” – fogalmazott a szakember.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy csak akkor tud sikerre vezetni ez a szemlélet, technológiai megoldás, ha a termesztés valamennyi elemét magas színvonalon valósítjuk meg, ha komplexen gondolkodunk.

„A precíziós gazdálkodás csak akkor lesz eredményes, ha a talajműveléstől a betakarításig minden szakaszban magas minőségű, igényes munkát végeznek el a gazdák, különben csalódás lehet a vége” – hangsúlyozta Farkas László.

A szakember 630 hektáron gyakorolja a precíziós gazdálkodást. A birtokot 30 hektáros egységekre osztotta fel, melyeken főként búzát, kukoricát, repcét és napraforgót termeszt. A gabonafélék termesztése mellett fontos szerepet kap a vetőmag előállítása is.

Az ukrán gabonák beáramlása Farkas László gazdálkodását is hátrányosan érinti, azonban úgy látja, előny is kovácsolható a helyzetből.

„Az elmúlt 20 évben a takarmány és a jó minőségű búza árai nagyon közel kerültek egymáshoz, szinte megszűnt a különbség. A takarmány búza magasabb hozama arra ösztönözte a termelőket, hogy nem éri meg jó minőséget előállítani. A beáramlott silány minőségű ukrán gabona azonban Európa szerte tönkretette az export versenyképességünket. Élénkülés mutatkozott/mutatkozik ezzel párhuzamosan az étkezési és javító minőségű búza esetében az értékesíthetőség és az ár tekintetében is” – mondta.

„Az egyedi, minőségi termékek szerepe egyre jobban felértékelődik a mai világban, ennek elérésében pedig a precíziós gazdálkodás nagy segítséget nyújthat” – szögezte le Farkas László.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook