Agrárportrék

Prof. dr. Szabó Ferenc: Ez a legkedvesebb díj, amit pályafutásom során kaptam

 

„Számos díjat kaptam eddigi pályafutásom során, de a legkedvesebb díj, ami a legnagyobb megtiszteltetést jelentette számomra, az Év Állattenyésztője díj volt” – mondta prof. dr. Szabó Ferenc, aki 2014-ben nyerte el a kitüntetést.

Ezt azért érzem így, és azért merem ezt mondani, mert a díjat egykori tanítványom, Mátrai Zoltán alapította. Másrészt azért érzem különös megtiszteltetésnek, mert annak ellenére kaptam meg, hogy viszonylag kevés időt töltöttem a gyakorlatban, közvetlenül az állattenyésztés mindennapjaiban” – tette hozzá.

Bár prof. dr. Szabó Ferenc, az MTA doktoraként a gyakorlati állattenyésztéstől sohasem szakadt el teljesen, de egyetemi tanárként, tenyésztésszervezőként mindig is a szakmában tevékenykedett.

Ahogy fogalmazott:

„Tanórai és szakmai rendezvényeken tartott előadásaimmal, kutatási eredményeimmel, tudományos publikációimmal, gyakorlati írásaimmal, a szervezett húsmarhatenyésztési tanácskozásokkal és más rendezvényekkel,  illetve az általam, készített tan- és szakkönyvekkel közvetve talán többet tudtam tenni az ágazatért, mintha egy konkrét állattenyésztő telepen dolgoztam volna.”

Fotó: prof dr. Szabó Ferenc

Munkahelyén, a Széchenyi István Egyetem Mosonmagyaróvári Kar életében több változás is történt, számos eredmény is született, melyeknek részes lehetett.

„Bár nem lehet bizonyítani, hogy a saját eredményeim egyértelműen a díj következményei lennének, de az elismerésnek minden bizonnyal észrevétlenül is lehettek motivációs hatásai, ami nélkül talán kevesebbet teljesítettem volna” – fogalmazott.

„Természetesen a kollégáim, ismerőseim közül nagyon sokan gratuláltak a díjhoz, de én ettől semmit sem változtam. A díjátadás utáni harmadik napon ugyanúgy leültem a számítógépem elé, ugyanúgy végeztem a teendőimet, amint korábban” – emlékezett vissza.

Amikor prof. dr. Szabó Ferenc a díjat megkapta, már betöltötte a 65. életévét, mára pedig elérte a 75. életévét, de ugyanúgy dolgozik, mint korábban. Munkahelyéről nyugállományba vonult, de két egyetemen is elismert professor emeritusi státussal rendelkezik. Az egyik intézményben magyar és angol nyelven is oktat.

„A díj átvétele óta egy doktorandusz hallgatóm megkapta a PhD (dr.) fokozatot, és jelenleg öt doktorandusz hallgatóm van. Megjelent két szakkönyvem, 45 tudományos publikációm társszerzőkkel, többségük nemzetközi tudományos lapokban angol nyelven” – mondta a professzor.

Hozzátette:

„Természetesen ezek jelentős eredmények, de az különös öröm számumra, hogy egy volt tanítványom, diplomadolgozatos hallgatóm, dr. Füller Imre 2016-ban, 2023-ban pedig egyik fiatal kollégám, dr. Húth Balázs szintén megkapta az Év Állattenyésztője kitüntető címet.”

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook