Agrárportrék

Dr. Szöllősi Károly: A soron következő évek valóban sorsdöntőek lehetnek

„Az Év Agrárembere díj Növénytermesztés kategóriában nagy megtiszteltetésként ért.  Az addigi szakmai munkám országos szakmai elismerése ösztönző lehet a fiatal agrárszakemberek számára is” – emlékezett vissza dr Szöllősi Károly, aki aki 2015-ben nyerte meg a kategóriagyőzelmet. 

Dr Szöllősi Károly számára a szakmai elismerés mellett fontos volt a társadalmi pozíciójának megerősödése is, elsősorban a sport, a templomi orgonálás, kántorizálás területén.

„Nagy elánnal tudtam folytatni az agráriumban betöltött pozíciómat megyei küldöttként, TAB tagként. Ez a szakmai díj egyfajta kiteljesedést jelentett számomra, pozitív volt azon termelők reagálása, akikkel több évtizedes munkát folytatunk, mint horizontális, vertikális értelemben” – mondta.

A díj jtöbb évig hatással volt a szakember munkájára, dr Szöllősi Károly úgy tapasztalta, megerősítette a kapcsolatait, egyfajta bizalmi érdeklődést keltett munkája iránt.

„Jó kezdeményezés volt ezen díj létrehozása és fenntartása, mivel „mozgásba” hozza a szakmát. Köszönet a kitartó, évenként meghirdetett szakmai díj megálmodóinak” – fogalmazott.

Fotó: Dr Szöllősi Károly

A szakember a díj átvétele idején lett „nyugdíjas” de nem akasztotta szögre a gumicsizmát, mert ez olyan munka, amit egy életen át kell és lehet folytatni. Így számos fejlesztést hajtott végre 2014-től az Apostag térségében működő gazdáságában.

Vetéstervünknek megfelelően szereztek be modern, korszerű gépeket. A termények betakarítását követően fogadják a termelők áruit, végzik a tisztítást, szárítást, tárolást, illetve megszervezik az értékesítését a terményeknek.

A silóparkhoz tisztító gépet szereltek be 2017-ben, a silópark terményfogadó garatja fölé vasszerkezetű féltető kivitelezése megtörtént 2018-ban, valamint a terményfogadó beton felület javítása. 2021-ben a gabonatároló oldalfalazatát vasbetonnal erősítették meg, melynek segítségével a betárolható termény mennyiségét 70% tudták növelni. Egy évvel később Dickey John termény gyorselemző készülék szereztek be.

A szakember hangsúlyozta, a vetésszerkezetükbe 2013-ban elsőként bekerülő szója az évek alatt egyre stabilabb helyet foglal el. Az átlagos terméseredmény folyamatosan javul, 2023-ra már a 4,0 to/ha értéket is sikerült elérni.

A cukorrépa 2008-óta folyamatosan őrzi a területét a vetésszerkezetükben és elmondható, hogy 2023-ban a szója és a cukorrépa adták a pénzügyi támaszát a gazdaságuknak.

„2023-ban vehettük át a Magyar Cukortól a legmagasabb cukortartalmú répa termelője díját a 2022-s évre vonatkozólag” – mondta dr Szöllősi Károly.

A repcét 19 év után vették ki 2022-ben a vetéstervünkből, az elmúlt két gazdasági év alapján úgy látszik, jó döntést hoztak.

„A repce termesztésének a sikeressége alapvetően megkérdőjeleződött a folyamatos rovarölőszer hatóanyagok kivonásával. A termesztési költsége és a mi területeinken realizálható bevétel sem teszi fenntarthatóvá a termesztését. Végleges kiírását a területeinkről nem tesszük meg, amint a körülmények változnak, újra visszahozzuk a vetésszerkezetünkbe” – szögezte le a szakember.

Dr Szöllősi Károly is érzi az orosz-ukrán háború negatív hatásait.

„A konfliktus kirobbanásának évében nagyságrendekkel megugrottak a terményárak, ezt azonban némi késéssel az inputanyagok is lekövették. A vetőmagok, műtrágyák és növényvédőszerek árai 4-5 évre jellemző áremelkedést mutattak 1 év alatt” – mondta.

Hozzátette:

„A piac megnyugvását követően a terményárak 40-60%-al csökkentek vissza, amit az inputanyag árszintek jóval kisebb mértékben követtek le. A műtrágyák árai mostanra elfogadható mértékben mérséklődtek. Óvatos csökkenés érzékelhető a vetőmagok esetében is. A növényvédőszereknél semmilyen csökkenés nem tapasztalható, szomorúan tapasztaljuk, hogy a gyártók az elmúlt 2 évben sem vesznek tudomást a piacot befolyásoló alapvető környezetről és a náluk rövid idő alatt megjelenő extra profit sem tereli őket vissza a realitásokhoz.”

A szakember úgy látja: a beérkező és áthaladó ukrán termények sajnos nagyon káros hatást váltottak ki a terménypiacon, sok esetben ellehetetlenítve a magyar termelők értékesítési lehetőségeit. A tradicionális export értékesítési csatornáinkról sok esetben kiszorultak.

A 2023-s évben a fizetőeszközünk nagymértékű elinflálódása rendkívül káros hatást gyakorolt és gyakorol most is a mezőgazdaságra, hiszen a termeléshez szükséges anyagokból (input, alkatrész, üzemanyag, stb) kevesebbet lehet beszerezni, azonos mennyiségű pénzeszköz felhasználásával. A munkabérek vásárlóerejének inflációt meghaladó mértékű növelése is komoly terhet rak a mezőgazdasági vállalkozásokra.

Dr Szöllősi Károly szerint a következő esztendőkben jelentős mértékben kell megreformálni a kialakult vetésszerkezeteket.

„Az eddig vetetett növények mellett új alternatív növénykultúrákat is kell egyre nagyobb felületen használni. Felértékelődnek a fix felvásárlási háttérrel biztosított termesztési szerződésű növények, melyeknek a költség- és bevételszintje előre tervezhetőek” – fogalmazott.

Úgy véli, egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a talajélet regenerálására és a biológiai hatású készítmények kibővített használatára.

„A talajművelési rendszerek újraértelmezése is szükségessé válik, a forgatás nélküli és a forgatásos művelési gyakorlat ’hibrid’ alkalmazása és az esetleges direkt- vagy sávos művelési technológiák használata is megfontolandó” – szögezte le.

Az input anyagok okszerű, visszafogott használatához szükséges a precíziós technológiák használata dr Szöllősi Károly szerint, de csak megfelelő területméret esetén, mivel ezen rendszerek komplex kiépítése, fenntartása és üzemeltetése jelentős bekerülési költséggel jár.

„A gazdaságok számának ilyen mértékű csökkenése, valamint az inputanyag-és termény piaci szereplők folyamatos fogyása, a látható fúziók, összeolvadások útján, egészségtelen piaci kondíciókat eredményeznek. A soron következő évek valóban sorsdöntőek lehetnek, most tényleg a túlélés a cél a mezőgazdaságban sok gazdaság részére” – mondta Dr Szöllősi Károly.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés